Magnetofonová nostalgie (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
Jak pročítám o různých výše uvedených značkách MGF pásků, ve svém archivu je mám vlastně všechny. Magnetofon B42 mám od roku 1971 a pokud si dobře pamatuji, v sedmdesátých letech se daly mimo pásky Emgeton z těch zahraničních koupit na 15cm cívkách Basf DP26. Těch mám s bigbítem nejvíce. Méně častěji se daly sehnat pásky Scotch. Emgetony z počátku sedmdesátých let byly hrozné, to jsem na zvuku zaregistroval hned.
Naštěstí pro mě, naneštěstí pro otce posílali jeho zahraniční přátelé z USA, Anglie, Holandska aj. nahrávky různé folklorní muziky. Bohužel to vše s nastupující tvrdou normalizací, čímž neunikl pozornosti STB a následnými trablemi s tím spojenými. Taky nechvalně známá pošta Praha 120 leccos z těchto zásilek zabavila… Povětšinou to byly pásky značky Philips, což mě vždy přivedlo na myšlenku – překopírovat otci folklorní muziku na pásky Emgeton a na kvalitní pásky nahrát Deep Purple, Black Sabbath apod.. Otci to nevadilo, folklorní nahrávky z cizích zemí mu sloužily jen k rozpisu hudebních partů pro jednotlivé nástroje
..taky přátelé poslali typ Tripple, na 13cm cívce je 550m pásku
A jak nyní spisuji příspěvek, mám na zahradě pod pergolou vytažen letitý magnetofon B42 a s nostalgií poslouchám své téměř padesátileté nahrávky bigbítů na tomto již archaickém stroji. Jistěže není třeba mluvit o kvalitě zvuku…

za 280 Kčs v tvrdé papundeklovy krabici černo-zelené i červené a taky Agfa PE 49 za stejnou cenu, to již mašiny
Tesla B115 a 116 pro nezájem publika zahálely na regálech v krámu (CM130 a 160 byly zcela off topic) komerční trh ovládly audio kazety ale co, majetnější si nadále opatrovali tuzexové klenoty Akai, ReVoX...kde je jim konec
Too: ,,EL34" V tých časoch sa dal 1bon kúpiť v Žiline pred Tuzexom ešte za 4,50-, čiže to bolo rovnako, ako v elektre za 180 Kčs,-
12.50 Kčs/1 DM no a pak 1TK "bon" vycházel ofiko na 2.50 Kčs to je přiměřený
přepočet platidel s ohledem na reálnou ekonomiku one doby. Že byl bon občanu
běžně nedostupný dalo prostor spekulativnímu prodeji za 5-5.50 Kčs (vexl) no
co dělat kdo zatoužil po audiokazetě Sony CHF, baterii Varta do kalkulačky nebo
jeansech zn. Lee Cooper...
(jo abych nezapomněl: celé se to jmenovalo "uspokojování hmotných
a kulturních potřeb obyvatelstva" bezbřehý cynismus, iluze a klam)