Harman Kardon HK330Vi
Moderátor: Moderátoři
Harman Kardon HK330Vi
Dostal se mi do rukou tento receiver, po chvilce přemlouvání už chodí ale mám problém s koncovým stupněm, přesně s nastavením klidového proudu.
Podle SM má být na emitorových odporech úbytek 40mV což jestli dobře počítám odpovídá 74mA klidového proudu. Není to nějak moc? Konce hřejí jako blázen, po chvilce je chladič vařící, ale úbytek napětí na emitorových odporech se plus mínus pár mV pořád drží. Je to tedy tak schválně?
I trimry nastavení klidového proudu jsou cca. v polovině jak kdyby to tak mělo být, ale zároveň i když uberu proud co to jde tak konce hrají, tak nevím.
SM je na této adrese
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... 3vi5IlcZ3T
Asi potřebuju nakopnout, za jakékoliv nápady budu rád.
- jardafiala
Všechny elyty jsem prošel, dost jsem jich poměnil. Jediné dvě keramiky jsem také vyměnil i když byly OK.
Ještě pro info, tranzistory Q425 a Q427 jsou k sobě staženy a dioda D401 je přišroubovaná mezi koncové tranzistory.
Darvi píše:Podle SM má být na emitorových odporech úbytek 40mV což jestli dobře počítám odpovídá 74mA klidového proudu. Není to nějak moc?
Pokud jsou emitorové odpory koncových tranzistorů skutečně 0,27Ω a má na nich být v klidovém stavu 40mV a uvažuji-li že ohmův zákon stále platí I= U/R, tak tímto odporem teče v tuto chvíli 148mA. Tento proud teče i koncovým tranzistorem a při napájení +37,7V proti plusu se na koncovém tranzistoru převádí v teplo 5,58W. To samé se děje ve větvi proti mínusu -37,7V , neboť začínáme od středu napájení jen zrcadlově, to je dalších 5,58W. Celkově jsou dva kanály, L a P a jsme na nějakých 22W, které se už v klidovém stavu převádí z koncových tranzistorů na teplo a to bude vždycky hřát. Proč tam ale mají nastaven tak velký klidový proud je potom otázka na výrobce.
Potom tedy, při ss nule na výstupu, jedním koncem pak jde opravdu 74mA a to není v pořádku.
Je to divně moc a nemá to s áčkem nic společného. Použité tranzistory mají slušnou linearitu, ty to nepotřebují.
Bylo by lepší, nastavit to na potlačení přech. zkreslení při 15kHz a při cca 0,5V rms na výstupu.
Nastavit jen tolik, aby přechoďák bezpečně zmizel a hotovo.
Esr všech kondíků až na asi 5ks úplně mimo, ty blíž k chladiči dokonce v kiloohmech což taky podporuje to že to topit asi má.
Semtam některý Pioneer, ale často ten Denon. Fetama proháněli klidně i 100mA jedním párem, ale to byly IRFP, tam je to zapotřebí.
Tady k tomu není žádný rozumný technický důvod.
- jardafiala