Kolísavé pískání zaparkovaných aut - co to způsobuje?

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
eleferner

Kolísavé pískání zaparkovaných aut - co to způsobuje?

#1 Příspěvek od eleferner »

Zdravim vsechny, uz asi 7 let si na ulicich vsimam, ze nektera zaparkovana auta piskaji kolisavym kmitoctem. Vetsinu casu je piskani v neslysitelnem pasmu, pak asi na 3 sekundy kmitocet klesne na 4,7 kHz a pak se zase vrati zpet do vysokych kmitoctu. Kdyz jsem to u par aut zkoumal blize, tak je to nejsilneji slyset z motoroveho prostoru. Nejcasteji jsem to zaznamenat u aut z koncernu VW, ale treba i u Renaultu. Nevite co presne to zpusobuje? V ZIPu prikladam zvukovy zaznam (porizeny mobilem) a jeho spektrogram.
Přílohy
Spektrogram.jpg
Spektrogram.jpg
Piskani aut.zip
(204.39 KiB) Staženo 1139 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Plašička na kun(d)y a podobný zvrhlíky, co si dělají v motorovým prostoru pelech, tahají tam mrtvý holuby, myši a podobnou háveď a v neposlední řadě ohlodávají izolaci z vn kabeláže.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
p32

#3 Příspěvek od p32 »

Přesně tak. Místo toho, aby si koupili auto od pořádné značky, tak potom kupují plašičky. :wink:
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

Prosím o seznam značek vozů, kam kuny nesmí. Dík
..to bude jen ňákej odpůrek
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Hubert_79 »

No, myslím, že takovou Pragu V3S by kuna minula bez povšimnutí :lol:
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
TomasX

#6 Příspěvek od TomasX »

Z vlastní několikaleté zkušenosti. Na parkovišti bylo zaparkováno 6 ks OCTAVIA a 8ks RENAULT, všechna auta r.v. 2010 - 2014. ŠKODIVKY rozkousané dvakrát do roka a RENAULTY ani jeden. Oprava poškození na ŠKODOVKÁCH v servisu cca 8tKč.
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
p32

#7 Příspěvek od p32 »

No, když on si někdo myslí, že ty kuny jsou blbé. :wink:
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Poznatek z jinýho fóra - záleží na výrobci izolační "vlny" nacpaný pod kapotu i na složení izolace vn kabeláže. Konkrétně koncern kupuje "něco" od "někoho", kdo to svejch výrobků míchá jakousi látku, která kun(d)ám výslovně voní asi jako kočkám valeriánský kapky a tak prostě na ty káble chodí "mlsat". U auta parkovanýho "u lesejčka" po 3 letech a asi 6x poškozený kabeláži po dohodě mechoše a majitelky nahrazený kabely za "druhovýrobu" - a od tý doby má majitelka od rozhryzanejch kabelů zapalování pokoj.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Michal22

#9 Příspěvek od Michal22 »

Já mám z doby dřívější trochu jinou zkušenost - v bývalém zaměstnání mělo několik kolegů i kolegyň různé Hondy. Vlastně asi všichni měli něco rozkousané od kun, hlavně hadice.
Já měl původně Š120, tam asi kuna ani neochutnala :D, potom Feldu, tam jsem našel malé poškození tlumící vaty.
Další kolegové, kteří jezdili třeba s Italy taky neměli problémy.
A jen pro zajímavost - u matky na půdě kuny zatím dvakrát ukousaly CYSY
2x1mm², který vede od termistoru v panelu pro ohřev TUV.
Ale koaxy, UTP i CYKY, které jsou tam delší dobu, nikdy nenesly stopy ohryzu.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Vono je v podstatě jedno, jestli to jsou hadice nebo izolace kabeláže - furt je to druh plastu a jako takovej to potřebuje nějaký změkčovadla a aditiva a stabilizátory proti rozpadu stárnutím a já nevím co ještě. No a prostě některý z těch "pomocnejch látek" tyhle šelmičky lákají - a protože každej výrobce dává něco jinýho, resp. nakupuje montážní díly jinde, může se stát, že u jedný značky jsou ohryzem postihovaný hadice a u jiný kabeláž. Jasně že u šáde neměla ta mrcha v podstatě co rozkousat, když tam byly 4 hadice od chlazení/topení a 1 od benálu a k tomu pár metrů kabeláže ke startéru, cívce a svíčkám, zatímco celková dýlka kabelů v dnešním autě snadno atakuje kilometr ...
SMITH

#11 Příspěvek od SMITH »

Dacia Duster r.2017 . Zničený motorový tapacirung ale káblov sa ani nedotkli ...
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
Artaban001

#12 Příspěvek od Artaban001 »

Jeden soused měl auto obdařený zjednodušenou verzí, kdy to vydávalo podobný pískot, jako řádkový rozklad TV, ale asi 20 vteřin a pak nějaká doba klidu. Takhle jsem šel jednou z vlaku a zaslechl jsem takový zvuk.
Pátral jsem, odkud jde a on se nějakým divným způsobem šířil od té garáže, kde bylo to pískající auto. Bylo to skoro 250m, ale ten zvuk byl slyšet ve stejné intenzitě, jako u toho auta. Zvláštní...
Radim

#13 Příspěvek od Radim »

Výrobce plastu použije do plastu nějaké aditivum, které je buďto přímo ekologické vyrobené třeba z kukuřice nebo je cítit podobně jako ty přírodní materiály. Které kuny jakožto v zimě všežravci z přinucení mohou podle zápachu a možná chutí při prvním hryznutí považovat za potravu.
Mně zas doma myši v zimě nahryzávají některé kabely vedení ADSL internetu.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“