Prodloužení WiFi po TV koaxiálu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Prodloužení WiFi po TV koaxiálu

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám tady problém s dosahem WiFi pro TV do jedný místnosti. Hlavní rozvod po baráku je sice kabelem ale do tyhle místnosti není a klofat kvůli tomu barák se mi nechce. AP-čko je v patře ale do tý místnosti je to přes beton strop a další 3 zdi. Vysledek je, že u TV je podle scaneru jen kolem -70 dBm. Navíc soused odnaproti má úchylku, pokud přestavím kanál na AP tak za dva dny je na něm taky a vesele ruší.
Do tý místnosti ale vede z půdy koaxiál, kterej se používal mezi LNB a satelitní přijímač. Napadlo mě, že by šlo dát na půdu TP Link, co se mi tu válí, jeho signál poslat do toho koaxu a na konci dát 2,4 pendrek hned za zadní dekl TV. Bude to dost šílený zpřechodkování kabelů, k tomu útlum bílýho koaxu z konce 80-tých let. Má to vůbec smysl zkoušet, proleze aspoň něco z toho cca dvojnásobnýho kmitočtu kabelem dlouhým asi 6 metrů?
Díky!
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
dj_Paul

#2 Příspěvek od dj_Paul »

a co na ten koaxiál navázat utpčko a protáhnout místo toho koaxu to utpčko?
josef_novak

#3 Příspěvek od josef_novak »

Pokud má TV i LAN konektor, tak nechceš zkusit nějaké powerline adaptéry?
https://www.czc.cz/tp-link-tl-pa4010-na ... 28/produkt

Nevím jak bude zapojený ten TP-Link, ale pokud bude dělat retranslaci, tak to taky nebude nic moc a jestli bude napojený kabelem, tak existují i adaptéry "Ethernet over Coax", ale nejsou tak rozšířené.
https://www.amazon.com/Passive-Extender ... B083SCXN22
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

10Mb/s měl i klasický ethernet po koaxu. Ale kde by se dneska vzal switch s takovým výstupem :-)
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Switch nie, ale hub alebo bridge ano. Pra ich mam, ale nedam.
Akurat ten sietovy koax (pre 10BASE2) je RG58 50Ω. Na satelit to bol asi 75Ω koax...
ok1hga

#6 Příspěvek od ok1hga »

a ta televize konektor na WiFi má ?
Pokud ano, dej na půdu to AP a jeho WiFi výstup narvi přímo do toho tv kabelu a dole u televize to zase přímo napoj na konektor WiFi v TV . . .
kabel sice bude mít velký útlum na 2,4G, ale bude rozhodně menší než betonový strop a tři zdi . . . !!!

a protože to půjde koaxem,
může se soused stavět na hlavu a tobě to fungovat bude . . .
xsc

#7 Příspěvek od xsc »

rnbw píše:Akurat ten sietovy koax (pre 10BASE2) je RG58 50Ω. Na satelit to bol asi 75Ω koax...
Já vím, ale při správném zakončení je to při malé délce kabelu jedno.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Tak potom staci "len" zohnat dva huby s RJ45 + BNC.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

dj_Paul píše:a co na ten koaxiál navázat utpčko a protáhnout místo toho koaxu to utpčko?

Ve zdech je sice v trubce ale pak jde volně pod parketama který jsou ještě přibíjený na prkrnou podlahu s polštářema. S tím nikdo nehne.
Jirka

Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

ok1hga píše:a ta televize konektor na WiFi má ?.

Nemá. Jen vnitřní anténa. Ještě je v záruce, takže úprava zatím nelze.
Myslíš, že kdyby ten koax byl zakončenej anténou, tak by to skrz zadní dekl TV nestačilo i s tím ohromným útlumem kabelu?
Jirka

Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

josef_novak píše:Pokud má TV i LAN konektor, tak nechceš zkusit nějaké powerline adaptéry?
https://www.czc.cz/tp-link-tl-pa4010-na ... 28/produkt

Chtěl jsem to udělat z věcí co už mám doma. Ty Power bedýnky bych musel koupit ale asi by to bylo nejelegantnější řešení. Musí se to poslat všechno do stejný fáze?
Jirka

rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Najlepsie to funguje na jednej faze, ale signal dokaze preliezt aj na ostatne fazy.
Zaky

#13 Příspěvek od Zaky »

Zkus poslat wifi signál tím koaxem s anténou za TV, jak navrhuješ, podlě mě to šanci má. Pracnost je nevelká, koaxiál můžeš případně na zkoušku zapájet rovnou do apčka a na druhé straně jen kousek kabelu oholit jako zářič. Snad ještě najdeš návody na wifi antény z plechovky, tam jsou rozměry.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
josef_novak

#14 Příspěvek od josef_novak »

Na té stránce je i video co a jak: https://youtu.be/y0iOZh6Rf3M
Stejná fáze a AV2 varianta pro TN-S rozvody by byla ideál. Také může být powerline navíc s WIFI pro případný výběr, takže by TV byla připojená kabelem a ostatní přes WIFI, když už je to pokoj bez signálu.
Pokud je TP-Link na půdě připojený přes kabel, tak ten koaxiál je vyzkoušený za chvilku. Jen kdyby dělal retranslaci, tak by záleželo, jakou rychlostí se spojí s AP a následně bude rychlost (díky jednomu rádiu) za ním poloviční, kde WIFI je navíc Half-duplex, takže zase děleno :2.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“