Identifikace elektromotoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pospisjak

#31 Příspěvek od pospisjak »

:D To je až poslední možnost, nemáme druhý takový, jednofázový.
Tak po delší chvíli trpělivosti a šudlání šmirglem na mě vylezl přece jen znak ČKD, Motorek 1∿ , dále hodnoty, 250 W, ∞ čili S1, dále 1380 a 220/110 , pak nějaké nečitelné zapojení svorek pro pravotočivý a levotočivý smysl :)
pospisjak

#32 Příspěvek od pospisjak »

Ahoj, mám další dotaz na starý otevřený litinový asynchroňák.
Jeden, se známým originál štítkem máme na cirkule, je to:
GEAL motor TYP ANFW čsl patent 48347
ANFW44W AEG 101174
4,5 kW ; 1430 /min, ∞ min ; 380/660 V , 0,86 cosφ hřídel Ø 30 mm, který před cirgulou makal na mlátičce a maká dobře pořád dál.

Potom mám k dispozici druhý, který vypadá téměř stejně, je úplně bez štítků, má stejný průměr hřídele 30 mm. Jediný rozdíl jsou menší chladicí otvory výdechu kolem statoru a rozměrově o 6 mm delší střední část obalu (na největším průměru).
Fotky: https://pospisjak.rajce.idnes.cz/Elektromotor_GEAL_AEG/

Dá se předpokládat, že díky podobnosti, rozměrům a stejné hřídeli půjde o stejný výkon anebo v tom může být nějaká bota? Oba jsou čtyřpólové. Potřebuji 4 kW na hydraulickou štípačku, méně ten bezštítkový snad mít nebude...
BOBOBO

#33 Příspěvek od BOBOBO »

Jak se z dálky pozná na elmotoru kolikapólový je ???
pospisjak

#34 Příspěvek od pospisjak »

Z dálky se nepozná, musí se pustit a změřit. Mám na to optoreflexní snímač za 20 Kč, kousek alobalu na řemenici , nějaký Schmittův KO a multimetr s měřením frekvence.
Nevím, jestli sem se vyjádřil správně s těmi póly, mám na mysli dva pólpáry, synchronní otáčky 50 Hz ÷ 2 = 25 /s tedy 1500 /min

U toho prvního motoru se to pozná se štítku.
BOBOBO

#35 Příspěvek od BOBOBO »

No tak když jsi ho pustil , tak jsi změřil proud naprázdno a porovnal s tím se štítkem . Pokud jsou údaje podobné , tak jsou si podobní ...... Zrovnatak ohmické hodnoty jednotlivých vinutí . No a pokud bude na 380/220 , tak ti po zapnutí vyhodí domovní jistič B25A .
pospisjak

#36 Příspěvek od pospisjak »

Změřil jsem až dnes proudy, a odpory , oba do Δ, oba se sundanými klíňáky bez zátěže:
Motor se štítkem:
I₀ = 5,2 A
R = 2,18 Ω ; 2,19 Ω; 2,18 Ω
n₀ = 1498 /min

Motor bez štítku:
I₀ = 4,1 A
R = 2,11 Ω; 2,06 Ω; 2,06 Ω
n₀ = 1498 /min

Nevím, zajímavý je nepoměr odporů do trojúhelníku a proudů naprázdno, asi budou opravdu jiné konstrukce.
Ale konstrukce rotoru a účiník mě až tak moc netrápí, o výkonu mi to nějak nenapovědělo...
EKKAR

#37 Příspěvek od EKKAR »

Vono to vůbec nemusí bejt konstrukcí rotoru, tys měřil jen stejnosměrnej odpor vinutí, jeho proud při napojení k síti je ale určovanej vlastností zvanou IMPEDANCE, což je součet stejnosměrnýho odporu vodiče použitýho k vinutí a zdánlivýho odporu vůči střídavýmu proudu, kterej je jednak kmitočtově závislej a druhak závisí i na dalších parametrech, jako je průřez a tvar magnetickýho obvodu, takže tím se právě odlišuje ta vnitřní konstrukce aniž bys byl zvenku schopnej poznat jakoukoliv odlišnost. Už jen jinej tvar statorovýho výseku bude způsobovat odlišný vlastnosti motoru. A to je právě to, co způsobuje třeba i nepoužitelnost jinak vzhledově shodnýho nebo hooodně podobnýho motoru.

Změř klešťákem proud v jednotlivejch fázích u obou motorů, jestli to je možný - naprázdno a po zatížení nějakým jednoduchým větrákem nebo třeba i jen hadrem namotaným na hřídel, na jednom konci upevněným a za druhej konec utahovaným (primitivní pásová brzda). Pak uvidíš ty rozdíly mnohem zřetelnějším způsobem.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
pospisjak

#38 Příspěvek od pospisjak »

Ano, změřil jsem jen SS odpor a ne impedanci, ale už z toho je vidět, že statory nejsou navinuty stejným drátem o stejné délce a taky přívodové proudy jsou různé, takže nejde o totožné motory a ten bez štítku použiji raději na nějakou "klíňákovou" aplikaci, kde je snazší změna motoru, než u napasování souose k hydraulickému čerpadlu s rizikem, že se bude hřát nebo se zničí.

Mám tady jiného adepta na hydrauliku:
AEG, 4,4 kW, 380V trojuhelnik; 1430 /min; ∞ (S1) , cosFi=0,86 Je k tomu otočný přepínač 0 / hvězda / trojúhelník

Plechový motor, poměrně lehčí, než všechny litiňáky, vnitřní chlazení, starý celkem dost.
Přívodový proud naprázdno I₀ = 5,0 A,
n₀ = 1498 /min

Fotky: https://pospisjak.rajce.idnes.cz/Elektr ... _4%2C4_kW/
Sice je už hodně otevřené konstrukce, ale to vyřeší nějaký kryt (na statorové vinutí se dá dostat prstem) .
Nikdy jsem nic podobného neviděl.
kokun

#39 Příspěvek od kokun »

pospisjak píše:Mám tady jiného adepta na hydrauliku:
AEG, 4,4 kW, 380V trojuhelnik; 1430 /min; ∞ (S1) , cosFi=0,86 Je k tomu otočný přepínač 0 / hvězda / trojúhelník

Plechový motor, poměrně lehčí, než všechny litiňáky, vnitřní chlazení, starý celkem dost.
Přívodový proud naprázdno I₀ = 5,0 A,
n₀ = 1498 /min

Fotky: https://pospisjak.rajce.idnes.cz/Elektr ... _4%2C4_kW/
Sice je už hodně otevřené konstrukce, ale to vyřeší nějaký kryt (na statorové vinutí se dá dostat prstem) .
Nikdy jsem nic podobného neviděl.

A kde jsi přišel na to, že je plechový? Min. statorová část bude zase litinový odlitek - i když tedy značně odlehčený.
"Plechové" by snad mohly být pouze ta víka i když i ten "plech" bude docela silnostěnný - určitě pár mm.
Máš na foto několik pohledů na typ. štítek - bohužel všechny jsou natolik nečitelné, aby se dal zjistit rok výroby - pokud tam tedy někde je.
Honza - kokúň

#40 Příspěvek od pospisjak »

Ano plechová víka, cca 3 mm a motor je celkově takový odlehčený, taková provzdušněná konstrukce. Prostřední část u statoru nejspíš nebude odlitek, je celá hranatá, žádné úkosy, vyztužovací žebra = hranatá pásovina. Odlitek to nebude, to by nikdo nedostal jádro z formy, odlitek má na pohled jiné tvary - kónusy, úkosy, ... vypadá to spíš na svařenec, cca 6 mm plech a víka možná hlubokotažný plech, maximálně tenkostěnný odlitek, ale moc si to odlévání neumím představit.

Štítek jsem nafotil líp, typ motoru ADDW30/4 , něco je nevyplněno, např. ESČ je prázdné, rok výroby tam není, jedině podle výrobního čísla. Přidal jsem pár fotek, ty předchozí za moc nestály: https://pospisjak.rajce.idnes.cz/Elektr ... AEG_4,4_kW
kokun

#41 Příspěvek od kokun »

kokun píše:A kde jsi přišel na to, že je plechový? Min. statorová část bude zase litinový odlitek - i když tedy značně odlehčený.
"Plechové" by snad mohly být pouze ta víka i když i ten "plech" bude docela silnostěnný - určitě pár mm.

pospisjak píše:Ano plechová víka, cca 3 mm a motor je celkově takový odlehčený, taková provzdušněná konstrukce. Prostřední část u statoru nejspíš nebude odlitek, je celá hranatá, žádné úkosy, vyztužovací žebra = hranatá pásovina. Odlitek to nebude, to by nikdo nedostal jádro z formy, odlitek má na pohled jiné tvary - kónusy, úkosy, ... vypadá to spíš na svařenec, cca 6 mm plech a víka možná hlubokotažný plech, maximálně tenkostěnný odlitek, ale moc si to odlévání neumím představit.

Ale to víš, že to bude odlitek - anebo chceš tvrdit že patky, anebo třeba ta část se závěsným okem, jsou tam navařené?
Model se z formy vyndá tak, že forma je ze dvou ks - má dělící rovinu. Po vyndání modelu se pak forma zpátky složí a nalévacím otvorem se pak vlévá roztavená litina.

Obrázek

Mezi fotkami z prvního odkazu: https://pospisjak.rajce.idnes.cz/Elektr ... _4%2C4_kW/ , ani druhého: https://pospisjak.rajce.idnes.cz/Elektr ... AEG_4,4_kW nevidím žádný rozdíl :(
Honza - kokúň

#42 Příspěvek od pospisjak »

Tak to jsem blázen. Sváry nevidím u patek. Ale dělící rovinu taky ne.

Jak se lije vím, ale ten středový obal, jako roura se dvěma čelama a paprskama po obvodu radiálně je neodlitelná. Resp. odlitelná je, ale nevytáhneš model z formy, aniž bys zbořil kus písku, kvůli těm hranatým žebrům. Jedině metodou vytavitelného modelu, což vzhledem ke stáří motoru nevím, jestli provozovali a hlavně proč...
Obrázek
Nebo nějakým speciálním postupným formováním hranatých žeber a hranatých přírub pro našroubování vík...

Obrázek
pospisjak

#43 Příspěvek od pospisjak »

Tak jsem doma! Oškrábl jsem barvu na tom středním válci a to jsou přímo statorové plechy! Takhle by se to nějak odlít dalo, ale není to roura s žebrama ale jenom taková klícka, jako od Foglara.
Obrázek Obrázek
BOBOBO

#44 Příspěvek od BOBOBO »

Fachmani uměli odlít i velmi tenké odlitky . Jinak tyto staré konstrukce se dají běžně krátkodobě přetížit bez poškození a větrání zajišťují nálitky na čelech rotoru . Na nějakou štípačku , kde min 3/4 doby poběží naprázdno se bude hodit .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“