Siemens Sitop
Moderátor: Moderátoři
Siemens Sitop
Hodil by se na pohon modelářský nabíječky ale malinko mě štve těch 3AC. Předělat na jednofáz asi nepůjde, v datašítu píšou Starting from Vin 340V. Navíc u toho byly vytahaný chladiče a chybí tam spony na přitažení trandů na chladiče. Má to smysl se s tím patlat a nebo rozebrat na celkem kvalitní polovodiče? Není tady někdo, co dělá Simatic a spol, kdo by od těhle zdrojů měl nějakou dokumentaci? Prý nejde ale čuchometricky ani optometricky nic závadnýho.
Díky!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A nevíš prosím, jak jsou přidělaný k tomu plechovýmu naohejbanýmu chladiči dva velký trandy na primáru trafa? Zjevně tam něco chybí. Aby byly přišroubovaný asi nejde, vadí tomu poloha výstupního feritovýho trafa. Spíš nějakej pružnej příčník, nebo co. Trandy (nebo diody?) velkej a malej na sekundáru na kraji desky, co jsou na odlitku chladiče, mě jsou jasný jak jsou přitažený.
Nezkusils, zda nenaběhne jednofáz a drží při zátěži?
Díky za info.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, co je to za topologii, ale při sníženým napětí na vstupu by mohl být problém s dosažením plnýho výkonu, to by chtělo otestovat a třeba měřit střídu při zvyšujícím se výkonu.
Že v tvý verzi jsou primární fety jinak umístěný jsem teda přehlídnul. Holt použili jiný řešení.
No musím zkontrolovat polovodiče dál ve zdroji, nějakej důvod že můstek odešel asi bude.
Ale vzhledem k parametrům a velikosti je asi kuchnu, i když jsou funkční. Mám tu i dva čínany 24V/40A, ty už by za pokus stály, co s nima jinak, na 3f je to nepoužitelné
Taky se běžně nevidí, že je zapojeno těsně vedle sebe 2-6 blokovacích keramik a odporů paralelně zapojených jsem našel na jednom místě 8ks jeden vedle druhýho. Všechny odpory na základní desce válečkový SMD Melf0207, hranatá placka ani jedna.
Zato řídící deska, to je něco. Nejprťavější SMD, co snad existují a zapojení záhada, samý operáky MC33074, LM324, LM358, žádnej specializovanej zdrojovej šváb. Ovšem na tý řídící desce je taky PIC 12C508A a hned u něj nějaký osminohý TI-čko, který jsem nedokázal identifikovat. No a asi 35 tranzistorů kolem.
No vidím to tak, že pokud nebude k nalezení něco v silovce na základní desce, se zdrojem zatočím jako Voitano.
Jsou dvě možnosti. Buď zdroj hlídá přítomnost všech tří fází a kvůli tomu nenabědne. Nebo je je odprásklýho ještě něco dalšího v tom SMD chaosu.
Ten můstek má zespoda napsáno DBI6-16. Kovovej stojí v TME 640 a plastovej 470 bez DPH. No na to se bez schenatu, když není známo jak je to zapojený, můžu víte co...
V prvom rade je treba zistiť, či nabieha AUXový (tzv. pomocný) zdroj aj pri 1 fáze. T.j. či sú nejaké napätia na napájacích pinoch švábov. Podľa datasheetu zdroj nemá žiadny boost obvod, z toho plynie, že potrebuje na vstupe pre spustenie minimálne napätie, ktoré vznikne pri 3-fázovom vstupe po usmernení a filtrovaní. To sa dá odrbať. Chcelo by to schému, potom by nebol problém. V princípe: V každom zdroji musíte najprv spustiť AUX zdroj, ktorý napája obvody. AUX sa väčšinou musí spustiť už o 15 - 20 % skôr, než je udávané minimálne štítkové napätie. Čiže identifikovať švába AUXu (väčšinou je veľmi blízko malé trafko...
Napájení je udělaný z + pólu filtru jedna větev přes 8 smd odporů v sérii a druhá přes 6 odporů v sérii, proud tam teče, na každým odporu ve větvi je stejnej úbytek. Operáky napájený jsou ale nikde na desce nic nekmitá, dokonce i PIC je na nohách statickej, takže zdroj nejede.
Schema jsem nesehnal ani u mýho známýho, projektanta divize regulací Siemensu. Nejspíš se ani nepočítá s poruchou a zdroj se prostě vymění.