Už rostou...
Moderátor: Moderátoři
Celeron píše:Pochutnáš si?
A proč ne (kdyby chtěl) - skvělá Muchomůrka růžovka (tzv. "masák").
U nás houby letos nehrozí. Už od začátku června prakticky neprší (za celý červen pouhých 10mm)
A i když sprchlo tuto noc (po hrozně dlouhé době), tak zase jen mm (tak 2, možná 3) - to než dopadne na zem, tak se to odpaří. No a k tomu neustálé hice až tropy. Třeba dnes: na západě 21°C - u nás (na jihovýchodě) až +37°C
Při některém z červnových "deštíků" ale muselo trochu víc sprchnout v březinách. Totiž před dvěma týdny (v SO) se mně přišel pochlubit jeden známý - spolu se tam občas potkáváme. Bylo pravé poledne, už zase poměrně horko, když u nás zazvonil. Sešel jsem k němu, k autu a z kufru vytáhl plný (menší) košík a ještě tašku-plátěnku (naplněna cca do 1/3) samých praváků. Byl tam prý cca 2hod.
Na dotaz, co jiného roste? (většinou to začínávalo pýchavkami, liškami, klouzky, kozáky ...) - odpověď: ""Kromě těch praváků tam byly jen "fialové holubinky" - jinak nic"".
Ale za tohoto hrozného sucha nemá ani cenu do lesa chodit. To už mám velké obavy i z "blbých" brambor - zase budu kopat jen "ořechy".
Brambor potřebuje min. 90 dnů (3 měsíce), aby narostl - když ale už teď 1a½ měsíce z toho neprší, co (hl. z čeho) to má potom narůst? Když už teď jim natě notně žloutnou
Jediné, čemu se letos dařilo, byly jahody. Těch bylo tolik, jak nikdy dříve - až se mně to nelíbilo. Tím, že jich bylo moc, tak byly taky drobné - a sehnout (a utrhnout) se musíš k malé, stejně jako k velké. Tak jsem brblal, kdyby jich bylo raději míň, zato větších. Ale mrazáky jsou naplněny.
Po jiné roky býval suchý už květen - to se muselo celý květen zalévat, aby pak třeba (v červnu) ležely a hnily v blátě, když byl náhodou propršený. Letos bylo naopak hodně deštivo (a i chladno) celý květen, zato slunečný a horký červen jim svědčil - rychle dozrávaly a nabíraly cukr. To jsem po 3 týdny (denně) ráno šel naobírat a hned potom jsem je zalil - tak se odvděčily.
Co ale bude letos (u nás) s houbami, je ve hvězdách. Třeba si to vynahradí až ty pozimní - necháme se překvapit.
Taky jsem byl (hned začátkem června, když se kterýsi den trochu ochladilo) "prověřit" můj rajon č.1 - totiž loni koncem houb. sezóny (v listopadu), se tam začalo těžit.
No a za celou zimu se tam těžilo víc než za celých víc jak 20 let, co tam chodím. Přes ty "nejlepší místa" jsou tam dnes buldozerem vybagrované nové cesty; ... - tak potom má to houbaření bavit
Mě mají taky rády, není rok, kdy bych neměl nějaké zakouslé.
Tak se koukněte na začátek předchozí strany - co tam píšu v po, 5.říjen 2020 7:32:
kokun[size=75] tam[/size] píše:Za letošek už 11 - a to ještě není úplný konec sezóny.
Jinak v minulých letech tak průměrně 4 až 5
Taky jsem na toto téma na jaře otevřel vlákno: Klíšťata - boj s "větrnými mlýny"?
Sice ve ST odpoledne trošku sprchlo, ale zase jen několik mm. Včera odpoledne zase bouřilo jen naplano - v dáli blesky, hromy, ale u nás ani kapka. Dcera byla v tu dobu na návštěvě u kámošky (ne zas tak daleko od nás) a tam pršelo. I v blízkém okolí občas sprchne, jen tady nic.
I pro dnešek je i pro nás výstraha do 15. hod., ale když se dívám na Ventusky, tak zase nic
Přesto se půjdu (letos prvně!) v UT podívat do březin - má být poněkud chladněji. A trochu deště nám předpovídají na příští NE a PO (ale zase jen mm) předpovědi in-pocasi.cz