Snímání 230V pomocí 5V log.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Quart

Snímání 230V pomocí 5V log.

#1 Příspěvek od Quart »

Řeším problém jak snímat přítomnost napětí 230VAC pomocí 5V logiky, může to být klidně i jen kladná půlvlna. Napadá mě řešení velký odpor k 230V a optočlen pro oddělení. Poradíte jak to zapojit... mám tam dát k diodě v opočlenu zenerku a odpor nebo to připojit i přes kondenzátor na 230V. Dík za rady.
feryakt

#2 Příspěvek od feryakt »

Příteli Quarte pokud ještě žiješ, použij trafo a máš po problémech.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

A stačí na to obyčejný nestabilizovaný zdroj, třeba nabíječka od mobilu.
bubo10

#4 Příspěvek od bubo10 »

běžně se dělá signalizace sítě LEDkou s odporem. Šlo by použít místo LED optočlen. Jen to chce spočítat ten odpor. Já tipuji 47k.
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Použít optočlen není špatné řešení, je to levnější a rozměrově nenáročné a provozně dost spolehlivé.
Antiparalelně k diodě v optočlenu zapoj obyčejnou usměrňovací diodu která povede v půlperiodě kdy by byla dioda v OČ namáhaná závěrným napětím.
Bacha na dostatečné provozní napětí sériového odporu, miniaturní půlwattové mají hodně tenké drážky pro případný přeskok.
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Já v takovém případě stejně dávám do série s odporem diodu - odpor pak méně topí. Ta antiparalelní tu LEDku chrání jen pro případ, že by ta první dioda měla velký závěrný proud.
Ale to trafo jsem doporučil z toho důvodu, že se prodává už hotové, zkoušené a schválené. A na výstup se může připojit i ten, kdo o nebezpečí spojeném s hrabáním se v síti nemá ani potuchy.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“