Výstřel z tranzistoru při startu
Moderátor: Moderátoři
Výstřel z tranzistoru při startu
mi-ro píše:Většina budičů zdrojových trandů má softstart, neboli měkký náběh
No tak tenhle zdroj řídí IR2153, a ten patří do té menšiny bez softstartu. Mám k tomu nějaké schema vytvořené při studii DPS. Něco jako nějaké ochrany tam sice je, ale jestli je to 100% funkční, to nedokážu posoudit. Jinak obě desky (zdroj i zes s TDA7954) nejsou bastl, jsou koupené před pár léty v nějakém eshopu, tuším Hadex. Schema zdroje přikládám.
Ty tranzistory jsou IRF740
- patrikvarga
patrikvarga píše:Nejakú ochranu predsa len má. Odpor 0R025 ( dosť malá hodnota ) a smetie okolo toho.
Ten odpor na tej pozícii nechráni ale vôbec nič.... Je to tak, ako vyššie napísal ,,rnbw" : Ten zdroj ozaj nemá žiadnu zo základných ochrán:
- zo sekundáru nemá ŽIADNU spätnú väzbu, čiže primár nevie absolútne nič o tom, či je niečo v ,,odvrátenej strane mesiace" - sekundáre v skrate a pod.
- nemá nič ani z modernejších zdrojov - meranie prúdu na primáre. To je robené z úbytku napätia na odpore v silovej časti spínacieho tranzistora - môžme to nazvať ako ,,bočník", na ktorom sa tiež prejaví skrat, alebo väčší odber sekundáru...
Celá schéma mi pripomenula zdroj z detstva bez trafa z 220 na 9 v jednej podlhovastej červenej knižke. Kondík v sérii na vstupe, mostík, odpor, elyt zenerka....
Ten odpor rieši iba jedno: keď tam niečo ide do skratu, tak zhorí....Čiže ozaj, teraz mi to došlo. Je to ochrana.
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
barnodaj píše:Pro pomalý rozběh zdroje je určitě před vstupním usměrňovačem NTC termistor, ten zajistí pomalé nabití kondenzátorů všech filtrů ve zdroji, tento kus obrázku chybí.
Termistor na vstupu pouze omezuje proudovou špičku při nabíjení vstupních kondenzátorů po zapnutí do sítě, ze stovek na třeba desítky ampér.
Se zpomalením startu to nemá absolutně nic společnýho.
Našel jsem tohle: http://danyk.cz/mosfety.html
Stojí to za pokus? Pomůže to?