Diamantový brousek
Moderátor: Moderátoři
Diamantový brousek
Díky!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
https://www.kupi.cz/sleva/diamantova-br ... a-powerfix
vladimir píše: Třeba "Lansky" a podobně. Nemusíš rovnou kupovat, stačí použít princip. Nějakej najdi na netu a vyrob. Je tam i plno návodů k použití, se koukni.
Lansky znám, chodím občas obtahovat ke kámošovi, co má sadu. Asi pořídím pár brousků a to vodítko vyrobím ale trochu jinak, aby na tom šly alternativně i tesařský dláta a taky kudly na soustruh. V ruce na brusce s diamantovým zvonkem soustružnický kudly moc nabrousit neumím, po každým dalším přiložení mám jinej úhel. No a taky už trochu růčoklepatůra.
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
V sadě je kromě toho trojůhelníku kámen 120, 280, 600 a 1000.
Kromě toho přišla i sada tří "ručních" diamanťáků 50 x 150 mm. Zkusil jsem s tím nabrousit jen tak v ruce sekyrku. Super, řeže papír, to se mi nikdy karburundem v petroleji nepodařilo.
https://lansky.com/index.php/how-sharpen/
Neni to zadna veda, hrube na vytvoreni ostri nebo hodne tupe noze, jemnejsi na doladeni a prubezne obtahnuti. Je s tim celkem zdlouhava prace a pokud nejsi vyslovene nadsenec do brouseni, brzy te to prestane bavit. Doporucuju koupit elektricky 3stupnovy brousek ktery brousi opravdu velice pekne a tohle pouzivat jen na atypicke uhly nozu. Nadseni z rucniho brouseni brzy opadne, neni to prace na minutu a jednim blbym tahem muzes predchozi usili lehce znicit.
Na Trubce o tomhle brousku nikde nic není.
V tom druhým videu, co jsi dal, něčím v tý trojůhelníkový drážce jezdí, akorát mu nerozumím, co to dělá. Je to skoro ke konci.
První problém je, že vodící tyčky se v brusných kamenech otáčí a šroub je neudrží. Vyřešil jsem to vybroušením plošky na tyčce definovaně upnutý ve svěráku frézky. Nyní se vodítko v kameni ani nehne.
Druhej problém je že většina šroubů je moc dlouhých takže nešly brousit malý úhly pod 20 stupňů, brusnej kámen narážel o hlavu šroubu. Některý se musely zkrátit o 4-6 mm. Akorát zase ty jejich imperiální míry a stoupání...
Taky jsem musel udělat vložku pro malý úzký kudly. S ní jdou nyní brousit i skalpely 22 a 24 široký 8-10 mm.
Jinak funkčně po úpravách naprostá špice. Hlavně ten červený (600) a bílý (1000) Arkanxas, kam se hrabou šedivý karburundy. Bez nich se mi nikdy žádnej skalpel nepovedlo nabrousit do použitelna.
Ještě by mě zajímalo, co je to ten jejich honovací olej. Petrolej tak dobře nefunguje a to truhláři tvrdí, že nic lepšího než Arkanxas v petráku na dláta není.