Gramošasi na 78 otáček, hroty, přenosky (přejmenováno)
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Pro rychlost 78, alias šelaky to byly především dřívější chlebníky, později standardizované plecháče se 4 rychlostmi a přepínatelnými krystalovými jehlami. Starých rádií je na netu hafo včetně gramců. Co mám zkušenost, nejvíce u nich odcházely gumové zelené placky, na které se pokládaly desky. A ponechaná rychlost delší dobu otlačila převodové kolečko s gumovým povrchem. Taktéž některé jehly byly ještě poslouchatelné, jiné už ne. Motorky na 220V jsem ještě neviděl poškozené.
Mám dojem, že jste snad šelaky ještě neslyšeli. Řešení šumu a hluku pozadí mě v tomto případě připadá poněkud komické.
Jo, a tyto desky šli přehrávat i s přenoskami s ocelovými hroty.
Něco jiného jsou pozdější umělohmotné desky, kde stav jehly má už význam, byť i zde působí praskot a pozadí. A zde mají pravdu výše diskutující.
No a pro krystalové přenosky byl dříve výstup zhruba 0,5V na 0,5MΩ, pro elektronky ideál, pro tranzistory nejlépe emitorový sledovač. Zatímco magnetodynamika kolem 2mV na 50kΩ, nutný předzesilovač s předepsaným kmitočtovým průběhem zesílení. Ale to jen opakuji ostatní.
Dík za opravy
Tady jde o rozáhlou sbírku desek, které není na čem přehrát, o kvalitu lepší, než originální záznam, nejde, spíše o autentičnost, jestli jsem tomu dobře rozuměl. Šasi je čtyřřychlostní, vestavěný zesilovač hraje vinyly vzhledem k požadavkům líp, než slušně, tak uvidíme, jak si s tím poradí.