Divná závada zásuvkového okruhu
Moderátor: Moderátoři
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
Divná závada zásuvkového okruhu
- monterjirka
Pokud tam není nějaká "zásuvka schovaná za nábytkem", neměl by být problém to najít během chvíle.
Ale pozor, je to dost nebezpečná závada, než to najdeš a pořádně opravíš, odpoj na tom okruhu vše za zásuvek, především spotřebiče s ochranou ve třídě I (třížilový přívod, vidlice s ochrannou svorkou)
Takže ako prvá pomoc je riešenie:
1. zistiť ktoré zásuvky sú na tej fáze kde to nefunguje,
2. každú otvoriť a skontrolovať káble.
Ale nejpravděpodobnější je někde uvolněná vyhřátá svorka, jak tu psali jiní.
Někdy je na světlý omítce nad zásuvkou vidět flek od čoudu spálený izolace.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
rnbw píše:A ta faza bude aj na koliku...
U rodicov sa to stalo po skrate v zlomenom kabli k zehlicke. Elektrikar to potom "docasne" vyriesil natiahnutim PEN z druhej zasuvky. Docasne to tam bolo skryte pod kobercom mozno 20 rokov, tento rok su tam uz konecne nove rozvody.
Mám tomu rozumět tak ze než to pracně hledat někde ve zdi po všech čertech tak natáhnout kabel ze zásuvky na tom stejném jističi která funguje - nulák třeba pod kobercem do zásuvky na kontakt kde je na obou fáze ,poznat to jde protože to je starý panelák a tam jsou dva vodiče a to je ještě nebezpečnější že ten nulák je připojený na ochranný kolik v zásuvce tak že je fáze přímo dosažitelná prstem.Já jsem známému říkal jak jsem to zjistil že to mám tak prasácky zapojeno nulák na ochranném koliku ať ten jistič vypne a nechá si to zpravit on že ne že má zapnutý router a ještě něco. díky
Bude treba skontrolovať a dotiahnúť všetky skrutky vo všetkých zásuvkách.
Štyri ističe sú: svetelný obvod, zásuvkový obvod, druhý zásuvkový obvod, samostatná zásuvka v kúpeľni na pračku (s keramickými vložkami okolo dierok, samostatná, nie dvojitá)
ZVUK2000 píše:A když odpojíš vše z nefunkčních zásuvek (což bys měl) tak tak by tam už "druhá" fáze neměla být.
I když vše odpojíš tak ti možná fázovka bude i na druhým drátu slabě svítit, kapacitní vazba mezi žílama kabelu. Lepší je něco co "víc žere", třeba Vadaska proti N nebo PEN přes prodlužku z jinýho zdravýho okruhu.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zvonku či zvnútra? Ak je v poriadku, tak smrdela iná zásuvka. Chyba je v poslednej funkčnej, alebo v prvej nefunkčnej. Ale keďže netušíš, v akom poradí sú zapojené, tak asi nevieš ani ktororá je posledná funkčná a ktorá prvá nefunkčná a budeš musieť skontrolovať všetky, aj tie za nábytkom, alebo to prenechaj odborníkovi.markoni píše:Nerob sprostosti. Otvor zásuvku, ktorá smrdela a hneď uvidíš spálenú izoláciu drôtov a zrejme aj opálené a zoxidované kontakty a skrutky.
Ta zásuvka je " čistá jak ženská po koupeli"