Kombinovaný sporák MORA
Moderátor: Moderátoři
Mora kdysi doporučovala, při tlaku nad 23 mBar, osadit v přívodu před sporák regulátor tlaku (redukční ventil).
Uznávám, pohodlnější bude, zavolat servisního technika a požádat ho o seřízení hořáků...
Samotné gombíky fungujú mizerne. Výkon nieje odstupňovaný, ale prvých 80° rozsahu ide stále naplno, a potom na posledných 10° to ide dolu na minimum. Samozrejme vzhľadom k povahám horákov to naplno horí viac na kraj hrnca.
Občasné probliknutí plamínku do žlutých a oranžových odstínů neřešte. Je to dáno zejména kvalitou spalovacího vzduchu (znečištění prachem, výpary chemikálií a domácí "drogerie" atd.)...
Také se mi stalo, že jsem se starým sporákem vyhodil i membránový redukční ventil, namontovaný přímo vzadu na vstupním potrubí za vyřazeným sporákem. Musel jsem si potom za svou nepozornost připlatit…
Tomu nerozumím. V domácím rozvodu je standardem nízkotlak, tedy ~2kPa (20mBa). Pokud nějaké zařízení potřebuje regulovat tlak níž (typicky plynové kotle, které pracují s tlakem na hořáku 0,8 - 1,3kPa, tak je regulátor součástí tohoto zařízení. Tedy k novému sporáku nepotřebuji nic ze starého.Otkundes píše:JTaké se mi stalo, že jsem se starým sporákem vyhodil i membránový redukční ventil, namontovaný přímo vzadu na vstupním potrubí za vyřazeným sporákem. Musel jsem si potom za svou nepozornost připlatit…
Sporák jak jsem pochopil je v záruce. Bylo by proto lepší se v tom nevrtat a raděj zavolat záruční servis, který to v rámci záruky udělá zadarmo. Zkrátka, nechat to seřídit někým, kdo o tom něco ví, umí to a hlavně na to má papíry.
Standardní tlak v nízkotlaké rozvodné plynové sítí je sice 20 mBar, ale máte ho za všech okolností i na vstupu do sporáku? Stejné to máte u elektřiny: v síti má být 230V, a v praxi, podle typu vedení a jeho okamžitého zatížení, můžete mít v průběhu dne napětí v jistém pásmu tolerance.
Výrobci sporáků je běžně nevybavují redukčními ventily. To by výrobek prodražovalo. Pouze ho v návodu doporučí, pokud je tlak v rozvodu vyšší, než bývá standardem a instalaci spotřebiče podmíní odbornou kvalifikací. Možná proto bývá v některých případech instalován regulátor a hořáky jsou pak seřizovány na skutečný, již stabilní tlak na vstupu do spotřebiče (za regulátorem). Jiné vysvětlení neznám, nejsem plynař…
Opravdu nejjednodušší je zavolat servis. Já měl seřizování odkoukané od kamaráda plynaře. Časem jsem ho už kvůli tomu ani nevolal. Pokaždé to špatně dopadlo. Ne splynem, ale s námi.