Fotovoltaická elektráreň
Moderátor: Moderátoři
Fotovoltaická elektráreň
Xeon_sk píše:Zdravím, je možné na tomto fóre pohovoriť o fotovoltaickej elektrárni?
Pravidla EB:
Bod 5: Nahoře na stránce diskuzního fóra je odkaz Hledat na fóru. Dříve, než položíte dotaz, podívejte se, jestli už někdo před Vámi stejný dotaz nepoložil.
Máme teda sústavu kolektorov a striedač. Akumulátor (elektrický) nemám. Prepojenie s distribútorom sa vybavuje, zatiaľ nemám.
Rád by som vedel, ako je možné sústavu v takejto konfigurácii využívať.
Dodávateľ hovoril. že počas oslnenia vyrobenú elektrinu môžem spotrebovať a ked výroba nebude stačiť, začne sa odoberať z normálnej siete. Mne to tak nefunguje, elektrina sa nevyrába v tom zmysle, že kolektory majú plné napätie (asi 430V) a prúd 0A, údaje beriem z aplikácie Sems portal.
Ako by to teda malo fungovať?
K tej otázke, ktorá ma zaujímala som videl na Yotube zaujímavé video z nemenovanej krajiny. Tam u chozjaina je fotovoltaická zostava s kolektormi, hybridným striedačom "Sila", akumulátorom a pripojením na verejnú sieť, pričom meral aj spotrebu domácnosti a bilanciu na sieťovom bode pripojenia. Postupne odpájal verejnú sieť, akumulátor a sústava stále pracovala. Z kolektorov bral asi 400W a keď odber domácnosti túto hodnotu neprekročil, tak bolo všetko v poriadku. Ked na skúšku pustil nejaký šrotovník a spotreba prekročila výrobu, potom to už krklo a musel obnoviť činnosť.
Zaujímavé je, že naša zostava už opakovane začne vyrábať prúd okolo 9:30 - 10:30, keď máme vysoký tarif, možné je, že to cez web niekto šteluje, ale moc to pravdepodobné nie je. Momentálne je obloha ako olovo a trochu prší.