Výkon elektromotorů.

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
stasek

Výkon elektromotorů.

#1 Příspěvek od stasek »

Dobrý den,
Zřejmě nejen já, zjistil, že deklarované výkony spotřebičů obsahujících elektromotory jsou nějak mimo. Mám na mysli takové ty kauflandové vrtačky, flexky apod. Hází se tam stovkami wattů ale já bych o tom docela pochyboval. Tak nevím, jak se na to dívat. Vrtačka s udávaným výkonem 500W se zastaví velmi snadno. Naproti tomu stará vrtačka ještě z dob NDR mající výkon 360W mě málem namotá. Fakt je ten, že je trochu zpřevodovaná, ovšem i tak je to nepoměr. Při rozdělání je rotor jak z dětské hračky. Totéž flexky apod. Pokud má tato vrtačka regulátor otáček, je naprosto na nic. Při zregulování otáček na vrták 10 se to zastaví a nevrtá, tedy alespoň do kovu. Neberte to jako stěžování, když něco kupuju za 250 Kč, tak od toho nečekám zázraky, ale zajímalo by mě, jestli to někdy někdo nějak měřil, nebo posuzoval.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

To se posuzuje maximálně na izolační stav, aby Tě to při prvním vzetí do ruky nepřipozabilo. Poměr udávaného a skutečného výkonu by spíš byl otázkou pro Českou Obchodní Inspekci, než pro zkušebnu - ale zase co opravdu chceš za ty peníze...? Je to to samé, jako Ťing-Ťongská autorádia - velikost málem jak škatulka sirek pro domácnost, repráčky jak sluchátka z CCCP tankistický helmy, přípojný drátky jak Zlatovlásčiny vlásky - a na obalu a mnohdy i na panelu málem 1kW PMPO...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tatramacek

#3 Příspěvek od tatramacek »

Mno. Naprosto souhlasím z názorem že motory jsou jako z hračky. koupil jsem si v Tescu sadu tří nářadí - vrtačku,flexku a vibrační brusku. Je pravda že tu vrtačku zastavím velice snadno. Je to asi vše o převodových poměrech. Vrtačku co mám doma - narex - když hodím převod na vyšší otáčky tak ji též pomalu zastavím. To je vše dnes stejný. Příkon jak kráva ale výkon nulový. Je to stejné jako jsem tady řešil ten vysdavač. Příkon 2 kW a sací výkon 250 W. Topí jak mezek... :(
Stará Eta - to jsou nezmaři. Vtom Hooveru je maličký motorek - nevím jak dlouho vydrží šlapat.
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

podle toho, co státní zkušebna a obchodní inspekce pustí na trh by se možná dalo usuzovat na "banánovost" dané země :lol:

příkon komutátorového motoru se dá celkem snadno změřit, účinnost by se neměla pohybovat daleko od cca 60-70% - ono udělat motor s 10% účinností by nebylo tak jednoduché :roll:
eumentol

#5 Příspěvek od eumentol »

V dnešní době to neřeším.PROSTĚ POUŽIJ A ZA :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: HOĎ
tatramacek

#6 Příspěvek od tatramacek »

crifodo píše:příkon komutátorového motoru se dá celkem snadno změřit, účinnost by se neměla pohybovat daleko od cca 60-70% - ono udělat motor s 10% účinností by nebylo tak jednoduché

Tak to mne též napadlo - já uvažuji ztráty všeobecně - celého vysavače.
I sací ztráty. Jistěže - účinnost by vyšla na nějakých 10%.
Takže pokud mají komutátorové motory účinnost 60-70 % tak je mi tedy divné proč ten vysavač tak topí...
helios

#7 Příspěvek od helios »

tatramacek píše:
crifodo píše:příkon komutátorového motoru se dá celkem snadno změřit, účinnost by se neměla pohybovat daleko od cca 60-70% - ono udělat motor s 10% účinností by nebylo tak jednoduché

Tak to mne též napadlo - já uvažuji ztráty všeobecně - celého vysavače.
I sací ztráty. Jistěže - účinnost by vyšla na nějakých 10%.
Takže pokud mají komutátorové motory účinnost 60-70 % tak je mi tedy divné proč ten vysavač tak topí...

Zrejme výrobca zabudol uviesť kompletné údaje:
Príkon : 2000W
Sací výkon: 250W
Tepelný výkon: 1500W
Akustický randál: 250W

Suma-sumárum: asoň vieš, čo si za tie prachy kúpil... :wink:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
tatramacek

#8 Příspěvek od tatramacek »

Ano to je fakt - je opravdu hlučný - a navíc ta cyklónová filtrace stojící za h.....
Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

Je dost možné že výrobce ojebal návrh a snažil se snížit výrobní náklady poddimenzováním průřezu vinutí, u vysavače specielně si to může dovolit protože se tam prohánějí kubíky vzduchu. U míchačky by to bylo horší :twisted:
ETA kdysi vyrobila něco podobného, nějaký ruční leštič parket, byl tam kokotsky navržený motorek který se po pěti minutách zahřál a navíc se pak kousl tepelnou dilatací v kluzných ložiskách :wink:
tatramacek

#10 Příspěvek od tatramacek »

o tom leštiči jsem slyšel též :lol: :lol: :lol:
tatramacek

#11 Příspěvek od tatramacek »

Ještě že vracím k tomu Hooveru - a k tomu průřezu vinutí,tak si myslím že když srovnám sílu vodičů na kotvě a statoru ve starým motorku ze starý Ety,který má 800W a z motorem toho Hooveru který má 2kW tak jsou na tom stejně :cry:
A v tom Hooveru je ten motorek ještě malý.
stasek

#12 Příspěvek od stasek »

Co z toho tedy plyne? Nejspíš podvod. Docela běžný chyták na konzumenty. Nakonec za ty prachy, co by se dalo čekat.
tatramacek

#13 Příspěvek od tatramacek »

njn - tak jako ten vysavač nový stál 2500 korun - beze slevy a Hoover je v podstatě Candy a Candy je velmi dobrý výrobce automatických praček a bílý techniky
feryakt

#14 Příspěvek od feryakt »

Motor v zabrzděném stavu nemá žádný výkon.Má pouze rozběhový
moment.Vzorec pro moment M=974*P/n --výkon/otáčky
Je mylné podceňovat "jakousi" převodovku.
Na stanovení výkonů motorů by musel mít člověk zkušební
zařízení aby mohl odebírat kroutící moment od motoru a při určitých otáčkách.
Nelze laicky porovnávat dva různé výrobky.
tatramacek

#15 Příspěvek od tatramacek »

Nevím,jestli bych to měl zadat jako nové téma nebo ne ale nepovažuji to za nutné. Sháním nějakou odbornou literaturu týkající se komutátorových a universálních elektromotorů. Nevíte o něčem. Neleží Vám doma zbytečně nějaká "bible" ?
Předem děkuji
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“