Zdroj EC 300X
Moderátor: Moderátoři
-
Devo70
Zdroj EC 300X
Napatia drzi aj pri zatazi. 5VSB ok. Nevidno nic spalene, kondiky niesu vydute. Asi problem v obvode PowerGood? Poradte ludia
-
Devo70
To, že nie je vidieť vyduté kondy, neznamená, že je všetko v poriadku. V niektorých prípadoch aj 10% strata kapacity môže byť prejavom tohoto chovania.
P.s.: schému EC 200W nájdeš na stránke http://home.zcu.cz/~ronesova/index.php? ... ty/recepty
BTW. ta schema na 200W EC by mala sediet, robili sa az do 350W s rovnakym plosakom, len boli ine suciastky (vacsie trafo, elyty, diody).
rnbw píše:Na primare pomocneho zdroja je elyt, myslim 22uF/50V. Ten urcite vymenit. Daval som tam 33uF/63V, myslim, ze aj 47uF by to znieslo. Nemusi to robit on, ale velmi rad ochadza a spolu s nim aj cely zdroj a obcas aj cele PC.
Souhlas, tento mizerný elyt je základním zdrojem potíží u EC. Pokud ztratí svoji kapacitu, pomocný zdroj si pak jede jak chce. Napájecí napětí větší než 40V pošle TL494 bezpečně do "věčných lovišť" a zbytek primáru následně odejde za ním...
jandu píše:Ak si dobre pamätám, EC-čka majú transformátor TR4 na snímanie prúdu v primári hlavného trafa. Na jeho výstupe by mal byť ellyt 1uF/50V. Prípadne sa ešte pozri na ellyt tiež 1uF/50V v emitoroch budiacich tranzistorov /trafo T2/ a tiež 45uF/50V na pine 12 IO 494.
To, že nie je vidieť vyduté kondy, neznamená, že je všetko v poriadku. V niektorých prípadoch aj 10% strata kapacity môže byť prejavom tohoto chovania.
Pomeral som všetky tie elyty a sú ok. Zmeral som pre istotu všetky ostatné okrem výstupných.
V režime Standby:
Napájanie KA7500B je 23,6V. Pred 7805 je 13,6V. Za 7805 je 5V.
Ešte chcem upresniť, že nie vždy zdroj nabehne. Niekedy len mikne ventilátorom. A pri zaťažení jednotlivých vetiev žiarovkou 12V/55W sa vypína. (Takže nieje pravda to, čo som písal v úvode, že "napätia drží aj pri záťaži".)
Skus vymenit tie elyty na vystupe (hlavne ak su znacky HEC), niekedy tam byvaju aj studenaky. Nasledne by som skontroloval dvojite diody na chladici, ci nie je polovica niektorej prerusena.