Zdroj pro 1fázi z třífázoveho přívodu?
Moderátor: Moderátoři
Zdroj pro 1fázi z třífázoveho přívodu?
Ikdyz jsem nenasel ani levne ani drazsi moznosti, jen mne ta moznost s nejakym vykonnym zdrojem pred par dny napadla, nevi nekdo neco o skutecnem reseni? Koupit pritokovy ohrivac nebo boiler s nizsim prikonem nebo trifazovy neberu za to prave reseni, dokud je jeste nejaka nadeje.
Diky, hezky den vsem!
Matej
A kutilmile - nelituju tě
Když se dá v nouzi někde na chaloupce "sprchovat" pod sprchou napojenou na 3,5kW jednofázák (ano, teče to jen čůrkem, ale teče), tak nechápu proč by to nemělo jít s topným příkonem víc jak dvojnásobným ... Záleží to na tlaku vody na vstupu do ohřejváku, jestli se protlačí dost tlaku až do sprchy, na osprchování stačí voda nějakejch 35°C teplá, když má na vstupu dejme tomu 10°C, ohřívá se těma 3500W jenom o 25°C. Když tam bude tý ohřevný vaty celejch 8 kilo, bude to stačit na ohřátí skoro 2 litrů vody o 1°C za vteřinu - nebo cca 0,95 litru o 2°C za stejnou dobu atd ... o těch 25°C to dá 3/4 deci za vteřinu.rnbw píše:...
Najlepsie vymenit ohrievac za 3-fazovy. A silnejsi - 8kW je dost malo (sprchovat sa s tym neda).
A kutilmile - nelituju tě
Top reseni
Dvoufazovy spotrebic to neni, je jednofazovy. Jen s trochu vyssim prikonem takze do bezne instalace ho nepripojim. Prinejhorsim by se vyuzil nekde v nejake kuchyni bliz skrini. Pozdeji. Na sprchu by mel byt jen tak-tak, do kuchyne mi prijde mozna az moc vykonny ale asi by to nevadilo..
Ale blize k tematu nebo spis pro zajimavost: existuje zarizeni co dokaze vyuzit proud ze vsech nebo dvou fazi a premenit na jednu a jak se nazyva? Menic? Odpoved ze druheho prispevku, s trafem jsem moc nepochopil
Provedení na tři fáze je už příznivější
https://nejtzb.cz/prutokove-ohrivace-el ... -3390.html
i když i tam doporučovaný průřez 2,5 mm2 pro 25A může být podle způsobu uložení kabelu dlouhodobě problematické. Každopádně je to silně omezující pro domácnost pro výrazné omezení v soudobosti používání dalších spotřebičů, i kdyby někdo tak dimenzovanou instalaci měl.
Dlouhodobá zkušenost obecně s průtokáčem (ne vlastní, doma bych to nechtěl, ale kolegy který mi to roky podstrkuje k opravám), je nízká spolehlivost, sere se tam topná spirála - křehne, a snadno se zanese nečistotou rotační clonka která hlídá průtok. Průtok je přitom takový čůrek, že to není pořádně k použití.
Akumulační malý ohřívač 15l není skoro větší než průtokáč, přitom příkon 2 kW celkem neomezí domácnost, průtok je podstatně větší. Za hodinu je opět ohřáto.