Chladnička Brandt porucha
Moderátor: Moderátoři
Zmeril sem kontakty samotneho termostatu a vidim 82k pri jakekoliv poloze knofliku, ten odpor tam je i fyzicky videt, zrejme paralelne ke kontaktum. Tak doufam, ze bude stacit koupit a vymenit jen ten temrostat.
http://www.elektra-dvorak.cz/detail.php?id=14359
Co pripadne jeste zkusit? Jako nouzovku sem naprogramoval Atmegu s relatkem, ktera spina misto termostatu se stridou asi 30%, hodinovou periodou, aby to nebezelo furt, nevim kolik ten kompresor snese, jesi i kontinualni provoz x dni...
U tech Liebherru sem cetl o problemu s korozi spoju Al a Cu trubek, coz u te nasi lednice je taky a na tech spojich sem nasel jakysi bily vykvet...
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- tomasjedno
Mám vinotéku Liebherr koupenou 2003 - od té doby jediný servisní úkon bylo přesazení pantů dvířek na druhou stranu.
A pak dvoukompresorovou chladničku+mrazák Electrolux, koupenou ještě o pár let dřív. U té jsem asi před 10 lety měnil desku elektroniky - normálně fungovala, ale krátce po záruce se zbláznil monitoring teploty v mrazáku, a tak jsem to po pár letech provozu přeci jen opravil.
Jinak bílá technika je konstruována na cca 5 let životnosti, napříč většinou značek, což se údajně odvíjí od požadavků zákazníka, který po této době chce již modernizovat své vybavení. Nevím ale, kde tento průzkum probíhal.
Edit: tak po 5h na max stupen klesla teplota nahore na 9C.
RayeR píše:Taky mi pride, ze kompresor jede casteji/delsi dobu nez driv... Edit: tak po 5h na max. stupen klesla teplota nahore na 9C.
Tak to je opravdu dost málo. Kromě toho, že lednice nedostatečně chladí Vám postupně poroste doba provozu kompresoru což bude znamenat zbytečně vysokou denní spotřebu té lednice.
Pokud na tu lednici máte záruku tak si zjistěte jak to je se záručními opravami tj. kdo je pro tu Vaši lednici řeší a lednici poté reklamujte. Pokud lednice běží tak Vám pravděpodobně servisák, který na to přijede navrhne jen doplnění chladiva. Také je vhodné zkontrolovat gumová těsnění na dveřích jestli nejsou nějak poškozená což by mohlo vést k vyššímu pronikání tepla z okolí do lednice.
Pokud nic z výše zmíněného nepomůže a servisák nenajde jinou příčinu těch problémů tak bude konstatování, že je lednice neopravitelná a v takovém případě žádejte v rámci záruky o výměnu za jiný kus.
Já loni na jaře měnil 17 let starou kombinovanou lednici Samsung, u které doplnění chladiva nepomohlo a i když byla těsnění v pořádku tak za dobu cca posledního roku jejího provozování postupně narostla její denní spotřeba z cca 1kWh až na hodnoty přes cca 2,5kWh. Za těch 17-let mi udělala dobrou službu, ale dál už prostě nebyla přijatelná a tak šla. Teď mám už přes rok novou Gorenje a šlape mi jak hodinky s denní spotřebou okolo 0,8kWh.
U lednice v záruce je to zkrátka smůla. Takže reklamace a pokud by se ukázalo, že je už po záruce tak zavolat servisáka a pokud nepomůže doplnění chladiva, těsnění budou v pořádku a servisák nezjistí jiný problém pak lednici, která už v záruce nebude nezbude než prostě odepsat a pořídit si novou.
U toho Samsungu je tech 17 let slusna vydrz, pocitam ze u soucasnych lednich to uz asi nehrozi (vyjma nakych predrazenych Miele a pod.). Pro sebe ted budu taky kupovat nakou novou lednici, uvazuju od Bosche, Samsung se mi take nake libily...