Zdroj pro 1fázi z třífázoveho přívodu?

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
matej34

#16 Příspěvek od matej34 »

Neobývaná vila v průběhu pomalé rekonstrukce. :D takže je tu občas jeden člověk. Nevadí, díky za reakce. Koukal jsem že Tesy průtokáč stál asi 2500 před rokem a půl, tak to by asi nebylo o moc víc koupit boiler na 20-30L jestli takové jsou. Ale ten by byl taky jen dočasně, protože by při vyšším počtu lidí nestačil.
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

Male bojlery su. Otazne je, ci sa neoplati rovno uz kupit velky, ktory tam zostane aj po rekonstrukcii.
Crifodo

#18 Příspěvek od Crifodo »

Za ten rezervovaný příkon 63A, pokud je tam elektroměr, zaplatíš dva bojlery, než bude rekonstrukce hotová.
Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

Spolehlivé a bezpečné, obecně předpisové, řešení, jak třífázovým vedením dimenzovaným na třífázový odběr živit jednofázový průtokáč, by se asi našlo, ale nebudou se ti líbit ani rozměry ani cena.
Těch 35 A tam musíš nějak dostat, takže kabel CYKY-J 3x6 by se dal použít s ohledem na to, že bude zatížený vždy jen krátkodobě, jinak to bude na 3x10 mm².
I na penzion jsme dávali pro každý pokoj se sprchovým koutem polozásobníkové "syrečky" z Dražic TO20 2,2 kW. A rozhodili odběr do všech tří fází. Ta zásoba vody ohřáté na 75°C po namíchání se studenou bohatě stačí na jedno vysprchování, obvykle se celá nevyčerpá a do 10 - 15 minut je ohřátá další dávka, ten boiler samozřejme při odběru sepne a hned i přihřívá. A penzion s 7 pokoji a bytem domácího vystačil s jističem 3B 25 A, ani přednostní relé není dodnes třeba.
BOBOBO

#20 Příspěvek od BOBOBO »

No tak dříve bylo běžné mít v bytě jednu fázi . Nyní jsem ubytovával syna dojednoho nájmu a sám jsem valil oči . Jednofáz 25A a šmytec . Na přihlašování mi řekla , že lidi běžně posilují ten jednofáz na víc . No a pokud by šlo v ohřívači dokoupit 3-fáz těleso , bylo by po problému . Na 1f jednoduše a levně nejde .
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

Asi jsou země, kde je jednofáz s vysokým proudem běžnej. Já jsem koupil ještě když existoval Diskont Plus Elektroluxáckej sporák 4 x sklokeramika a horkovzduch trouba. Při zapojování čumím jak puk, všechny fáze proklemovaný plechovejma propojkama. Orientačně to má 2 x 1KW a 2 x 2KW a trouba 2KW, celkem 8 KW. Návod u toho byl snad všema řečma na bývalým území USSR. Asi nějaká stornovaná dodávka do Velký země, kterou Diskont Plus levně koupil a draho prodal u nás. Ale spokojenost, za 20 let co ho mám jen 1 x žárovka v troubě a denodení provoz.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
matej34

#22 Příspěvek od matej34 »

Muj ohrivac myslim ze je z toho Bulharska, v navodu je to jako prvni jazyk.
Mimochodem jsem koukal na zapojeni stareho boileru ktery je pro obcasne pouziti moc velky a vevnitr spis zaneseny rzi (proto jsem resil jiny ohrivac a stavajici rozvody vody tu nejsou a asi nebudou pouzivane). Myslel jsem ze je 3fazovy. Vedou sem z rozvadece 3 silnejsi cerne draty, v rozvadeci je trifazovy jistic popsany jako boiler. Ale ty draty jsou kazdy 2,5 prurez, jen izolace je silnejsi a jsou jen tri. Boiler je teda jednofazovy, 1350W a ty tri cerne draty jsou zapojeny nasledovne: Faze, nula a ochranny. Myslel jsem ze z jistice vedou taky tri faze :D na jistic je zapojeny jen jeden z nich. kdyby je v rozvadeci nekdo opravil tak by to tady po zapnuti nekoho zabilo. Mimochodem je tu natazeny jeste ctvrty drat co jde odnekud ze zdi samostatne, a ten je taky napojeny na ochrannou svorku. Nema smysl zasahovat do stavajicich dratu a lepsi nekdy nevidet co jak je :D
BOBOBO

#23 Příspěvek od BOBOBO »

Jaký země . Ti to píšu , nyní v Teplicích DNES 1 fáze pro každý byt . A to jsou prostorné 3+1+1 . Vytápění a teplá voda je plynem . Škoda , že není i sporák plynový ...
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

matej34 píše:Mimochodem je tu natazeny jeste ctvrty drat co jde odnekud ze zdi samostatne, a ten je taky napojeny na ochrannou svorku.

To bude asi ochranne pospojovanie. Ako posledna zachrana pred fazou na kostre. Resp. pred napatim medzi bojlerom a vodovodom alebo vanou.
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

A v těch bytech v Teplicích maj jakej hlavní jistič? To bych chtěl vidět, zapnout celej sporák s troubou a k tomu ještě něco dalšího. 40A jen to fikne.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
BOBOBO

#26 Příspěvek od BOBOBO »

Čuměl jsem jak péro do rozvaděče . Řada digitálníh elektroměrů a pod nimi všemi řádka jednofázových jističů . Tak jsem se ptal pronajímatele , kde jsou hlavní jističe pro byty ? no přece tady ! no a na přepisu se mi potvrdilo , že je to tak . Však mi ta úřednice říkala , že si to lidi hned posilují . No ale netuším , jaký je hlavní přívod do bytu . Taky je tam starý plotýnkáč .
Hill
Administrátor

#27 Příspěvek od Hill »

No a co? Kde je plyn na vaření a topení (nebo je tam dálkové topení), je jednofázový přívod 25 A i pro byty až 5+1 normální, taky to tak máme na celém sídlišti. Jen garsonky obvykle mají hlavní jistič 20 A.
A nijak to nevadí - kombinovaný sporák to s rezervou unese a, když se peče v troubě, nemusí zrovna vyvářet pračka. Jen jednomu jsem instaloval ve 3+1 přednostní relé ovládané zásuvkou pro automatku a odpojující zásuvku v kuchyni, když přestavoval jádro, protože má tupou ženu, která tak jednoduchou věc nemohla pochopit, zapínala všechno najednou, takže tak jednou týdně jim vypadl hlavní jistič v SOPce ma chodbě, tak lítala po sousedech, jestli jim jde proud. Vyhřátý jistič IJv 25A vypínal do 5 minut při asi 18 A odběru. Přitom roční spotřebu měli i nižší, než ti sousedi. Výměna hlavního jističe problém potlačila, ale nebezpečí trvalo, proto to přednostní relé. Nikdo další ho nemá a přesto jim hlavní jističe drží.
Stoupačky by sice třífázové přípojky v pohodě unesly, ale, jestli jde spotřebu rozprostřít v čase, tak proč platit za třífázovou sazbu a rezervovaný výkon, který se vyskytuje třeba jen po dobu jedné hodiny týdně, i když nemusí?
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“