Zdroj pro 1fázi z třífázoveho přívodu?
Moderátor: Moderátoři
Těch 35 A tam musíš nějak dostat, takže kabel CYKY-J 3x6 by se dal použít s ohledem na to, že bude zatížený vždy jen krátkodobě, jinak to bude na 3x10 mm².
I na penzion jsme dávali pro každý pokoj se sprchovým koutem polozásobníkové "syrečky" z Dražic TO20 2,2 kW. A rozhodili odběr do všech tří fází. Ta zásoba vody ohřáté na 75°C po namíchání se studenou bohatě stačí na jedno vysprchování, obvykle se celá nevyčerpá a do 10 - 15 minut je ohřátá další dávka, ten boiler samozřejme při odběru sepne a hned i přihřívá. A penzion s 7 pokoji a bytem domácího vystačil s jističem 3B 25 A, ani přednostní relé není dodnes třeba.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Mimochodem jsem koukal na zapojeni stareho boileru ktery je pro obcasne pouziti moc velky a vevnitr spis zaneseny rzi (proto jsem resil jiny ohrivac a stavajici rozvody vody tu nejsou a asi nebudou pouzivane). Myslel jsem ze je 3fazovy. Vedou sem z rozvadece 3 silnejsi cerne draty, v rozvadeci je trifazovy jistic popsany jako boiler. Ale ty draty jsou kazdy 2,5 prurez, jen izolace je silnejsi a jsou jen tri. Boiler je teda jednofazovy, 1350W a ty tri cerne draty jsou zapojeny nasledovne: Faze, nula a ochranny. Myslel jsem ze z jistice vedou taky tri faze
A nijak to nevadí - kombinovaný sporák to s rezervou unese a, když se peče v troubě, nemusí zrovna vyvářet pračka. Jen jednomu jsem instaloval ve 3+1 přednostní relé ovládané zásuvkou pro automatku a odpojující zásuvku v kuchyni, když přestavoval jádro, protože má tupou ženu, která tak jednoduchou věc nemohla pochopit, zapínala všechno najednou, takže tak jednou týdně jim vypadl hlavní jistič v SOPce ma chodbě, tak lítala po sousedech, jestli jim jde proud. Vyhřátý jistič IJv 25A vypínal do 5 minut při asi 18 A odběru. Přitom roční spotřebu měli i nižší, než ti sousedi. Výměna hlavního jističe problém potlačila, ale nebezpečí trvalo, proto to přednostní relé. Nikdo další ho nemá a přesto jim hlavní jističe drží.
Stoupačky by sice třífázové přípojky v pohodě unesly, ale, jestli jde spotřebu rozprostřít v čase, tak proč platit za třífázovou sazbu a rezervovaný výkon, který se vyskytuje třeba jen po dobu jedné hodiny týdně, i když nemusí?