čím odmastit zrcadlo pro lepení

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bu2520

čím odmastit zrcadlo pro lepení

#1 Příspěvek od bu2520 »

potřebuji přilepit samolepící držák na zrcadlo, čím nejlíp to zrcadlo odmastit. Držák je určený pro nalepení na zrcadlo a má na sobě lepící vrstvu, ale nevím, abych nepoškodil nějakou chemií tu odrazovou vrstvu
keemo

#2 Příspěvek od keemo »

líh, ipa... ?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

Ženě v zrcadle v koupelně vytekla lahvička odlakovače a odrazová vrstva do docela odnesla, ale tam je spíš aceton.
keemo

#4 Příspěvek od keemo »

Tak je rozdil otrit vlhkym hadrem a prolit. :D ale s tim acetonem mas pravdu, alespon v tech starsich byval.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Caka ma odstranovanie obojstrannej pasky zo zrkadla, co som odrezal (drotom) z nejakeho vyhodeneho nabytku. Predpokladam, ze izopropanol a lieh tu vrstvu neposkodi. Izopropanol som tam nalial uz pri rezani a vtedy neposkodil nic.
jardafiala

#6 Příspěvek od jardafiala »

Odmastit isopropylalkoholem...
keemo

#7 Příspěvek od keemo »

rnbw píše:Caka ma odstranovanie obojstrannej pasky zo zrkadla, co som odrezal (drotom) z nejakeho vyhodeneho nabytku. Predpokladam, ze izopropanol a lieh tu vrstvu neposkodi. Izopropanol som tam nalial uz pri rezani a vtedy neposkodil nic.

Mam dobry poznatok, pokial je vrstva lepidla hodne silna a je to ako zuvacka tak pomaha WD-cko...
Odstranoval som z okenneho ramu suchy zips na prichytenie rukavu ku klimatizacii, po tych x rokoch to lepidlo pekne zmenilo strukturu a bolo ako sopel... ked som to odlepoval tak polka na zipse a polka na rame... Nebral to ani odstranovac etikiet v spreji... Pomohlo az WD a kuchynske utierky.
Ipou kolega uvolnuje take tie rozne gumove nozicky z prenosnych BT reproduktorov a tiez mu to funguje
doktor365

#8 Příspěvek od doktor365 »

Lepil jsem háčky v práci na dvě zrcadla a odmašťoval jsem benzínem
bu2520

#9 Příspěvek od bu2520 »

použil jsem IPA tak doufám , že mi zrcadlo nespadne , ale každopádně stačil dřív uschnout než by stačil něco narušit.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

U nás mistr Kruliš brousil benátský zrcadla a nějaký ty ceny na TýTý a podobný slávy. Stěžoval si, že obrovský problémy s odmašťováním, časem ty zrcadla a sklo šednou. Pak mu někdo z hradeckýho Sklářskýho výzkumáku poradil destilku a základ pro saponáty. Jmenuje se to Syntapon ASE, nejsou v tom žádný komerční smrady, barviva, fosfor ani zvláčňovadla pro babský ruce.
Sehnal jsem mu toho asi 5 litrů, mám ještě litr, můžu odlejt, je to jak med, ředění 1:4 na přibližnou hustotu Jaru.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
bu2520

#11 Příspěvek od bu2520 »

díky za nabídku, zrcadlo už visí tak se modlím aby mi nerozflákalo koupelnu :D
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Hubert_79 »

Copak koupelna. Ale těch sedm let smůly potom 8O
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
PotPalo

#13 Příspěvek od PotPalo »

Šednutie zrkadla je spôsobené vlhkosťou. Zrkadlo je totiž striebro naparené na skle, a ako každé striebro aj toto na vlhkom vzduchu oxiduje. Preto je zo zadu zrkadla základová sivá farba, ktorá zabraňuje prieniku vlhkosti k pokovenej vrstve. Nalepením fólie zo zadu zrkadla by sa teoreticky mala predĺžiť jeho životnosť.

Lepidlo po nálepkách ide ipou. Ak je hrubá vrstva, nastriekať na ňu ipu, a drevenou špachtlou (alebo paličkou od nanuku) ju rozmiešať, a následne pozhŕňať na jedno miesto odkiaľ sa naraz zoberie servítkou preč. Špachtlu je dobré štipačkami odštipnúť do rovna, lepšie sa to zhŕňa.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“