Měkký rozběh a doběh motoru.
Moderátor: Moderátoři
- jardavysocina
Měkký rozběh a doběh motoru.
Máte nějaký nápad , " jak na to " ?
K čemu ten motor slouží?
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- jardavysocina
Jarda
A kutilmile - nelituju tě
a používá se to již dlouhá léta v běžné praxi.
třeba ve strojovně výtahu . . .
https://youtu.be/YK_a8TI0BEA
Jinak z takového stroje jsem měl stavební výtah když jsem stavěl chalupu.
jardavysocina píše:Potřebuji pro střídavý motor 200 W s kotvou nakrátko a rozběhovým kondenzátorem trvale zapojeným a používá se ...
A neříká se takovému kondenzátoru spíše "běhový"?
Pokud vím, rozběhový kondenzátor se (po rozběhu) odpojuje - např. odstředivým vypínačem
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=72155 - Běhový versus rozběhový kondenzátor:
Achab[size=75] tam[/size] píše:To záleží na konkrétním typu motoru.
1) - U motorů s rozběhovým kondenzátorem bývá pomocné (rozběhové) vinutí dimenzované pouze na krátkodobý chod a motor je obvykle vybaven odstředivým vypínačem nebo musí být odpojení kondenzátoru a pomocného vinutí po rozběhu zajištěno jiným způsobem (např. proudový nebo časový spínač / relé, případně ručně tlačítkem).
2) - U motorů s běhovým kondenzátorem je pomocné vinutí dimenzované na trvalý proud - kondenzátor je trvale připojen.
3) - U kombinace obou způsobů je pomocné vinutí dimenzováno obvykle pro běhový kondenzátor který je připojen trvale, rozběhový (pro zvýšení rozběhového momentu) se odpojuje obdobně jako v prvním případě.
- jardavysocina
Jarda