Tepelné čerpadlo
Moderátor: Moderátoři
kejki píše: kdy ten čínský výrobek dost namrzá, letos jsem ho dvakrát poléval teplou vodou.
Předpokládám, že máš svislý větráky a vodorovný žebra registru na venkovní jednotce. Já mám ještě starý poctivý PZP s vodorovnejma ventilátorama a vodorovným registrem se svislejma žebrama. Tohle nezamrzne nikdy. Sice to zabere 3-4 x víc prostoru ale při odtávání stačí 2-3 minuty reverzu a led ze svislých žeber vypadne. U vodorovných žeber musí kompletně roztát a větráky musí vyfouknout vodu ven. Podstatně energeticky náročnější. Nevím, proč všichni výrobci TČ tyhle starý vodorovný systémy opustili asi z prostorových důvodů. V průmyslových systémech to ale dělají dál, ekonomika provozu je důležitější než zabraný prostor.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
https://www.google.com/imgres?imgurl=ht ... egUIARCzAQ
S tím odtáváním reverzem je to asi takhle: Vyfukovanej vzduch je o 5 stupňů chladnější než nasávanej. Takže námraza se začne tvořit už při + 5 stupních. Ale do teploty cca +2 stupně ještě není potřeba dělat reverz ale stačí doběh ventilátorů bez běhu kompresoru. Prostě okolní vzduch nad +2 stupně dokáže tu námrazu roztát protože větráky registrem proženou desítky kubíků vzduchu, kterej má dostatek energie na rozmražení a následný vysušení.
- radioelectrum
Všecko má venku před barákem, jestli máš blízko protivný sousedy tak budeš mít asi problém s hlukem. Vevnitř má 150l vyrovnávací nádrž, sice by asi nemusela být, protože má topnej systém cca 200 litru vody z 80-tých let s litinovejma radiátorama.
U mě doma údržba PZP z půlky devadesátek v podstatě žádná, jednou za rok vyčistím filtr na topný vodě a na konci listopadu vyluxuju ležatej venkovní výparník kam přes rok nafouká vítr jehlíčí z borovic, co stojí přes ulici u sousedů. Za celou dobu jedna závada, odešel jeden ze dvou větráků na výparníku. Vyměnil jsem si ho sám, cena 6500,-
Moje PZP má 12,6 KW při venkovní nule, kompresor 4,2KW a ročně natočím kolem 800 hodin provozu. Je docela předimenzovaný, už ani nepamatuju kdy jsem musel zapínat bivalentní topný patrony za velkých mrazů, kdy má TČ mnohem menší účinnost.
U krbovek se musí přemejšlet. Taky existují s oboustranným přikládáním, třeba ze sousední technický místnosti, takže obývák je zcela sterilní.
BOBOBO píše:Ano popisuješ situaci , která nemá v běžném okolí obdobu .
Nojo, jasně, v běžném okolí se lidi nedožívají 73 let. Minimálně 50% lidí, co mají tepelko, má zároveň na střeše solár. Aspoň v mým okolí. V zazobaným Rychnovsku to nebude o moc jiný. Další diskuze zbytečná.