Naladění MF zesilovače u Grundig Satellit Profesional 3400
Moderátor: Moderátoři
Teprve pak se ukáže, jestli musíš dolaďovat hodiny čítače.
Stupnice funguje tak, že čítač počítá kmity oscilátoru, ale z každé tisícovky jich 107 vynechá (ať už je to konstrukčně vyřešené jakkoli), takže do registru pro zobrazení se dostane údaj o kmitočtu oscilátoru zmenšený o mezifrekvenční kmitočet.
Nemá-li MFZ a detektor střední kmitočet právě 10,7 MHz, nesouhlasí údaj na stupnici s přijímaným kmitočtem. Když to doženeš trimrem hodin čítače, bude celý čítač měřit blbě a správně ti bude ukazovat jen frekvenci, při které jsi údaj zkalibroval. Na obě strany od této frekvence se bude chyba měření zvětšovat.
Je totiž divné že ty novější FM přenosné přijímače které jsem tu zkoušel na stejném místě jedou v pohodě .
V tom případě mi připadá a napadá že je to ten případ co popisuje /to:Hill/
Zaslal: 2014-07-30, 19:24:09
Proto bych to i tak rád nechal svěřit nějakému znalci někde v mém okolí vybavenému voblerem .osciloskopem apod. jinak servisní kompletní originální dokumentaci od Grundigu mám poněvadž si myslím že i s ohledem na dnes již retro přijímač si to patřičné nastavení zaslouží ,mezitím jsem po testování týdenním zjistil že naladěná stanice ujíždí zjevně na S metru a čítač se mění také .
To nakonec jak se ukazuje vedlo a bylo hlavní příčinou toho svévolného kolísíní signálu .
Ok takže potud hlavní závada vyřešena ale ted bych /když už/to mám odkryté chtěl pořešit tu LED stupnici která asi samo o sobě není a nebude tou hlavní příčinou špatně ukazující frekvence ale asi se to bude muset někde poštelovat jinde ,kde nevím tohle je už nad mé síly a nechtěl bych to svévolným štelováním rozhasit .