Zapojení Shelly 1 do schodišťáku
Moderátor: Moderátoři
Obě tlačítka budou mít stejnou funkci.
Nezapomínej na to, že si Shelly dělá vlastní wifi síť, z toho hlediska není příliš důležité, kde v domě je, ty přívody budou vyzařovat dost slušně.
A mechanické odpojení?
V tom případě tě nic, než sekání a zapuštění dalšího vypínače nemine.
Zkusil jsem to dát k lince (led pásek), kde bylo zapojení jako na obrázku. 3. vodič u jednoduchého tlačítka je světelný okruh jádra, který využívá digestoř v kuchyni. Nevím proč to tam je, když není závislá na stisku tlačítka, ale to není podstatné.
Podstatné je, že zapínání / vypínání přes WIFI funguje. Bohužel ne vždy funguje zapínání / vypínání vypínačem. Někdy je potřeba vypínač překliknout 2x (tedy do stejné polohy), aby se stav rozsvícení změnil.
To je vlastnost toho relé nebo to mám špatně zapojené?
tomaser81 píše:...Bohužel ne vždy funguje zapínání / vypínání vypínačem. Někdy je potřeba vypínač překliknout 2x (tedy do stejné polohy), aby se stav rozsvícení změnil.
To je vlastnost toho relé nebo to mám špatně zapojené?
To je vlastnost: ten vypínač se musí po stisknutí sám vrátit do rozpojeného stavu. Je tam přece požadované tlačítko s jedinou stabilní polohou, a to vypnuto.
Čili vyměnit strojek ve vypínači za "odpérovaný".
Asi logika rozlišuje krátké a dlouhé sepnutí (když dlouhé, myslím několik vteřin) a korektně se chová jen při krátkém.
Naivně jsem si myslel, že to půjde. Když se ale kombinuje zhasínání a rozsvícení mechanické s rádiovým, tak to nefunguje. Respektive funguje, ale člověk musí klepnout dvakrát, což je matoucí a vypadá to, že vypínač nefunguje.
U toho schodistaku by to asi fungovalo (vypínač může být zaply v obou polohách), kdyby člověk měl k dispozici všechny vodiče v jedny krabičce, ale tady ... nebo vás něco napadá? Jinak světelnou krabičku (z předešlé diskuze) nemáme. Instalace je nová a dnes už se prý nedělají. Vše máme přímo v krabičkách vypínačů.