COLOR 458 Planar
Moderátor: Moderátoři
COLOR 458 Planar
mám na tomto TV takú závadu, že zhruba po 2 mesiacoch sa mi vráti s tým, že ide zvuk, ale obraz nie. V skutočnosti to je tak, t.j. nepracuje horizontálny rozklad. TV odkrytujem, chcem niečo merať a pri priložení hrotu multimetra TV nabehne a normálne pracuje a to aj pri dlhodobom vypnutí. Na poklep nereaguje, nejde teda o studený spoj. Stalo sa mi to už nikoľkokrát.
Díky.
kondik píše:Urcite tam bude studak, len musis viac hladat.
Zabudol som napísať, že to bolo v poslednom prípade len opatrné pripojenie jedného meracieho hrotu na kostru tunera TV. Skutočne to nevyzerá na studený spoj, ale v tomto prípade to navylučujem. Nikdy sa mi nepodarí nič odmerať. Vyzerá to tak, akoby nešiel horizontálny budiaci impulz už z TDA 4504, neviem to však potvrdiť.
BTW: jednou jsem udělal podobnou zkušenost a hledal problém v napájení jako zoufalec. Lehký dotek rukou a je tu zkrat proti zemi. Potom jsem si všiml že přímo pod tunerem je mizerně osazená klemka z výroby - je prohnutá a čumí ven víc než je zdrávo. No ztratil jsem s tím půl dne…
Killroy píše:Určitě studený spoj. Nemusí to být na poklep a najít ho může být pěkná rasovina. Postupně projít desku, opatrně zahýbat vším co samonosně vlaje nebo je těžké. Ne šroubovákem, ale třeba ladicí tyčkou z izolantu. Cokoliv podezřelého propájet a tak postupovat dál a dál. Horká vlna v kombinaci s PBfree nás ještě vyučí...
BTW: jednou jsem udělal podobnou zkušenost a hledal problém v napájení jako zoufalec. Lehký dotek rukou a je tu zkrat proti zemi. Potom jsem si všiml že přímo pod tunerem je mizerně osazená klemka z výroby - je prohnutá a čumí ven víc než je zdrávo. No ztratil jsem s tím půl dne…
Pol dňa býva pri takýchto závadách celkom úspech.
silio píše:Killroy píše:Určitě studený spoj. Nemusí to být na poklep a najít ho může být pěkná rasovina. Postupně projít desku, opatrně zahýbat vším co samonosně vlaje nebo je těžké. Ne šroubovákem, ale třeba ladicí tyčkou z izolantu. Cokoliv podezřelého propájet a tak postupovat dál a dál. Horká vlna v kombinaci s PBfree nás ještě vyučí...
Pol dňa býva pri takýchto závadách celkom úspech.
Pozdravujem Ťa kamarát, dlho som sa s podobným problémom nastretol, dá sa povedať, že vôbec a neviem, čo s tým.
A kutilmile - nelituju tě
kondik píše:
Mna raz vytrenoval jeden TV bola to myslim Elektra, chyba vertikalu zuzoval sa rozsiroval obraz a po pohybani z chadicom IO vertikalu to reagovalo tiez (vertikal uz neviem presne ale puzdro ako MBA810). Vsetko som X-krat preletoval, cely vertikal a nie len v nom a stale bez zmeny. Po vymene samotneho IO bez problemov
Byl to očividně vertikál s TDA1170 - což byl pěkný hnus. Chválabohu se to už moc nevidí...
kondik píše:Trefa do cerneho, je to tak, dik za upresnenie. Mas pravdu uz sa casto nevidia, ale podobnych teliek s rovnakym saskom sa este vyskytuje dost (odvtedy sa pri oprave obdobneho TV, chladica vertikalu ani nedotykam, co ak by to prdlo?...)
To ano a některé CRT monitory také. Thomson tento obvod již několik let nevyrábí a na trhu se objevila no-name verze. V případě potřeby žádej pouze původní ST, cokoliv jiného je bulhar nebo tak něco a kvalita mizerná. Osadíš s ním vertikál a nikdy ho dostatečně neroztáhneš - tedy pokud to zapojení ještě dodatečně neupravíš = zbytečná práce navíc...