Převodovka_robot UKS 20 E

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ppernica

Převodovka_robot UKS 20 E

#1 Příspěvek od ppernica »

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli někdo máte zkušenost s převodovkou u robota USK 20-A. Jedná se mi o velké kolo převodovky ( planetový věnec) – je kolo pevné, nalisované, nebo se má po demontování krytu a pojistky pohybovat/otáčet s otáčením hřídelí planetového kola? Popř. nemáte kontakt/tip kde by bylo možnost planetový věnec vyrobit ? Původní je tlakový odlitek ( slitina zinek/hliník ?) , mám tam poškozené/ulámané, zuby. Díky předem všem za radu, Petr
dj_Paul

#2 Příspěvek od dj_Paul »

nakresli si to v CADu a můžu Ti to vyříznout na drátovce
Sandal

#3 Příspěvek od Sandal »

Má to šikmý ozubení? Jestli ne, dá se koupit polotovar třeba zde: https://www.mateza.cz/e-shop/prevodovky ... kola-celni
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
dj_Paul

#4 Příspěvek od dj_Paul »

tady se asi myslí věnec s vnitřním ozubem
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

ppernica píše: je kolo pevné, nalisované, nebo se má po demontování krytu a pojistky pohybovat/otáčet s otáčením hřídelí planetového kola?

To věncový kolo s vnitřním ozubením se po střihnutí mosazný pojistky má protáčet, takže by mělo jít bez problémů vyndat. Asi tam máš "zašprajcovanou" zaschlou vazelínu. Taky jsem měl případ, že do UKS natekl kolem hřídele bordel z masostrojku či lisu na ovoce a po čase odešlo ložisko (vyrezlo) a takovej lepkavej bordel byl i uvnitř motoru.
Originál vypadal jako přesnej odlitek. Kámoš kdysi dával dělat náhradní věncový kolo někam do Hradce Králové na šťouchačku ozubených kol. Pochybuju, že ten spolek ještě funguje. Drátovka, co ti nabízí dj_paul je dnes asi jedinný dostupný řešení. Jestli to budeš malovat, tak bacha na správnej tvar zubů. Starší CADy (Solid do r. 2008) neuměj zuby podle rovnice evolventy a dělaj zjednodušený paskvily.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
lesana87

#6 Příspěvek od lesana87 »

Já to dělám tak, že kolo plácnu na skener a naskenuju ho, pak v CADu ten tvar zubu obkreslím. Dělala jsem tak vnitřní ozubení do řetězový pily a sedí to perfektně. Taky jsem ho řezala drátořezem z hliníkový slitiny.
ppernica

#7 Příspěvek od ppernica »

Děkuji všem za reakce na dotaz !! Pořeším to, ozvu se.
ppernica

#8 Příspěvek od ppernica »

Celeron píše:
ppernica píše: je kolo pevné, nalisované, nebo se má po demontování krytu a pojistky pohybovat/otáčet s otáčením hřídelí planetového kola?

To věncový kolo s vnitřním ozubením se po střihnutí mosazný pojistky má protáčet, takže by mělo jít bez problémů vyndat. Asi tam máš "zašprajcovanou" zaschlou vazelínu. Taky jsem měl případ, že do UKS natekl kolem hřídele bordel z masostrojku či lisu na ovoce a po čase odešlo ložisko (vyrezlo) a takovej lepkavej bordel byl i uvnitř motoru.
Originál vypadal jako přesnej odlitek. Kámoš kdysi dával dělat náhradní věncový kolo někam do Hradce Králové na šťouchačku ozubených kol. Pochybuju, že ten spolek ještě funguje. Drátovka, co ti nabízí dj_paul je dnes asi jedinný dostupný řešení. Jestli to budeš malovat, tak bacha na správnej tvar zubů. Starší CADy (Solid do r. 2008) neuměj zuby podle rovnice evolventy a dělaj zjednodušený paskvily.

Tak jsem to zkusil, kolo drží jak zavařený. Přes noc to nechám, řádně jsem to dokola oblil vedečkem, třeba to zateče a pustí. Pak možná ještě nahřát náboj/kryt. Mechanicky to nejde, i na poťuk přes dřevo to štípe zuby.
ppernica

#9 Příspěvek od ppernica »

Ještě k tomu posílám náhled uložení kola.
Přílohy
1.jpg
1.jpg
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“