Prodloužení drátového domovního zvonku bezdrátovým
Moderátor: Moderátoři
Prodloužení drátového domovního zvonku bezdrátovým
mám v domě drátový zvonek s tlačítkem u branky, s klasickým zvonkem v předsíni, na 20V AC.
Trafo má asi dost vysoký vnitřní odpor - bez zapojení zvonku dává 20 V AC ale při zapojení zvonku a zvonění je na zvonku jen cca 6 V AC.
Zvonek zvoní. Bohužel ale zvuk zvonku nedosáhne do 1. patra a občas někoho neslyším.
Rád bych do 1. patra dal bezdrátový zvonek a v předsíni připojil drátový zvonek na tlačítko bezdrátového zvonku.
Rád bych použil zapojení s optočlenem - viz obrázek.
Bude to fungovat? Dík za jakékoliv rady či komentáře.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Vyhodil jsem 500 ohm odpor u tlačítka bezdrátového zvonku. Proud přes tlačítko bezdrátového zvonku bude asi minimální takže odpor by neměl být třeba.
Vyhodil jsem diodový můstek a usměrňování bude dělat LED dioda.
Kondenzátor jsem zmenšil na 100 uF.
Vyšlo mi následující zapojení.
@Cowley - o relé jsem také uvažoval, ale vzhledem k tomu, že napětí na drátovém zvonku je 6 V AC (pokud je zvonek připojen) až 20 V AC (pokud by zvonek byl z nějakého důvodu odpojen), a vzhledem k tomu, že si LEDka vezme tak 2 V, asi bych potřeboval relé spínané 4 V až 18 V. Nevím, jestli něco takového existuje. Má relé nějakou výhodu nad optočlenem?
@breta1 - pokud vyhodím i kondenzátor, tak bude dioda optočlenu 50 za sekundu blikat, což by mělo 50 za sekundu zapínat a vypínat tlačítko bezdrátového zvonku. To se mi zdá poněkud problematické. Nebo mi něco uniká?
EDIT:
@Michal22 - Díky za info. Honeywell DC915ECV stojí cc 850 Kč. Doufám, že se mi to podaří postavit levněji - koupil jsem Verk A8620 za cca 200 Kč a doufám, že řízení tlačítka vyjde pod 100 Kč. A ještě si pohraju a mám výmluvu, proč se můžu zavřít v zašívárně
Přes "emitorový" tranzistorový zdroj se zenerovou diodou, která zajistí stálé napětí i při odpojeném zvonku.
Podobně se dá použít optočlen na AC napětí, typ PC814.
Rozdíl mezi relé a optočlenem je úroveň sepnutí (zkrat versus přechod) a jak na to bude reagovat vlastní bezdrátový zvonek.
A u relé bys přece už LEDku nepotřeboval, ne?
Za prvé se LED diody nevyužívají a také nepoužívají i jako usměrňovací, jelikož většinou nesnášejí vetší jak 5V závěrné napětí.
Za druhé, pokud to opravdu bude připojeno ke klasickému zvonku, který obsahuje cívku, budou se při přerušení tlačítka zvonku na jeho cívce objevovat i stovkové protiimpulsy.
@lubos1961 - Díky.
- ohledně za prvé - souhlas, je třeba vyměnit LED za obyčejnou diodu.
- ohledně za druhé - je tam klasický zvonek s gongem a má cívku. U cívky na DC bych dal diodu v závěrném směru paralelně s cívkou, ale co s cívkou na AC, nevím. Varistor paralelně s původním zvonkem? Něco jako VCR07D390K?
Edit:
@workhard: je diodový můstek nutný? Nestačí by pouze jednocestné usměrnění?
Opravil jsem pořadí - nejdříve varistor, pak jednocestný usměrňovač, pak odpor a optočlen. LED diodu vlastně nepotřebuji.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!