S: Potenciometr 25k/F

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jarda-k

S: Potenciometr 25k/F

#1 Příspěvek od Jarda-k »

Ahoj,
sháním potenciometr 25k/F tedy s odbočkou. Používal se ve starých TV na regulaci kontrastu. Předem díky za případné nabídky.
hajeklubos

#2 Příspěvek od hajeklubos »

Jardo,
Specifikuj trochu výběr co tam dostaneš a co né. Musí to být přímo 25k. Jde ti jen o tu odbočku. Limeár nebo G. Zahrabu na chalupě v krabici potenciometr. Nejsou nové! Až tedy příští týden.
Luboš
xsc

#3 Příspěvek od xsc »

Asi nejlepší je to vykuchat z jiné Oravy, byly v každé z druhé poloviny 60. let. Podle mě to jsou lineáry, na té odbočce bývala kmitočtová kompenzace.
ZVUK2000

#4 Příspěvek od ZVUK2000 »

Přesně tento potenciometr mne jako začínajícího amatéra docela vyškolil. Jako zdroj součástek sloužila často vyhozená elektronková TV. Stavěl jsem regulovatelný zdroj s MAA723 a použil do něho tento potenciometr. Při zvyšování napětí najednou napětí vylétlo na plno dám druhý potenciometr a to samé. Pokaždé kolem odbočky. Já hledal chybu v zapojení. A u obou potenciometrů se to chovalo jako by neměl běžec na chvilku kontakt. Po výměně (nutná koupě z mizerného kapesného) za 22k/N už to chodilo dobře :D
fredis

#5 Příspěvek od fredis »

V neděli se podívám, měl bych ho mít. Když tak se připomeň do SZ.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
konosuke

#6 Příspěvek od konosuke »

F je linear s odbočkou, běžný doplněk čbTV Orava v obvodu PCL200, PCL84
nešlo by ubastlit náhradu ? těch 25k je povinnejch ?
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Jarda-k

#7 Příspěvek od Jarda-k »

Jedná se o řadu TP 280. Bez odbočky tam jde samozřejmě použít, dokonce tam momentálně i je a to přímo z fabriky.

Renovuji TVP 4113U Štandart a tam se někdy do ruku 1965 používal klasický 25k/N, jenže při jeho použití se mírně mění kvalita obrazu podle jeho momentálního nastavení. V servisním návodu proto doporučují jeho náhradu právě za 25k/F a na tu odbočku je připojenej kompenzační kondík. A zrovna TV kterou renovuji i další šasi co tu mám na ND má ještě klasickej 25k/N.

Do SZ mi přišly nějaké nabídky za které děkuji.
hajeklubos

#8 Příspěvek od hajeklubos »

Pro Jardu-k
Nevykašlal jsem se na tebe. Poťák tam skutečně byl. Neletovaný ale 30let ležel na půdě.
Měřením jsem zjistil, že přes celou dráhu ukazuje asi 50k. Nějaká chybka. Ještě to zkusím rozebrat a přenejtovat. Napiš jestli to ještě potřebuješ ať si zbytečně netrhám roucho.
Luboš
Jarda-k

#9 Příspěvek od Jarda-k »

Není potřeba si trhat raucho :). Potak už je doma. Dostal jsem dvě nabídky a využil jsem je obě. Nějaká takovahle telka mě ještě určitě čeká. Díky.
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“