Magnetofonová nostalgie (odděleno)

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#541 Příspěvek od Hill »

Moc běžné to nebylo, ale po jistou dobu se výrobci předháněli v bizarních konstrukcích měničů a obracečů kazet (vidle u Akai, tobogan u Philipsů, karusel u Sony). Ta mechanika něco stála, samozřejmě si ji od zákazníka nechali zaplatit. A těch ochotných platit zase nebyla většina, dnes jde o raritní a vzácné kousky, zvlášť, když ještě fungují.
Celeron

#542 Příspěvek od Celeron »

Nejlepší obraceč kazet měl asi Nakamichi RX-202. Má uprostřed čelního panelu takovej průhlednej domeček, ve kterým je točna pro kazety. Kámoš ho má od konce 80-tých let, vše původní a dodnes maká jak víno.
edit: Koukám na net a možná to není RX-202 ale RX-505.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
termit256

#543 Příspěvek od termit256 »

Podivej se ob prispevek zpet :-)
keemo

#544 Příspěvek od keemo »

Hill píše:Moc běžné to nebylo, ale po jistou dobu se výrobci předháněli v bizarních konstrukcích měničů a obracečů kazet (vidle u Akai, tobogan u Philipsů, karusel u Sony). Ta mechanika něco stála, samozřejmě si ji od zákazníka nechali zaplatit. A těch ochotných platit zase nebyla většina, dnes jde o raritní a vzácné kousky, zvlášť, když ještě fungují.

https://www.youtube.com/watch?v=RJo13FP4UpI
https://www.youtube.com/watch?v=2CE_zmpHcWQ
ma tam hromadu ruznych rarit, i tu skluzavku od philipsu, akorat se mi ji nepovedlo najit...
Vla

#545 Příspěvek od Vla »

Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#546 Příspěvek od Lukas-Peca »

Hill: rozebral jsem to a bude to způsobeno kombinací dvou příčin - jednak není osa kladky rovnoběžná s osou hřídele a jednak má přivíjecí spojka poměrně velký tah, i když ne nijak mimořádný. Bohužel ani jedna veličina nelze v této mechanice nastavit. Pokud pásek prochází kolem hřídele, aniž by byl natahován unašečem, jede rovně. Jakmile se napne, začne to ujíždět. Tah spojky ve směru B je stejný, ale kladka je rovnoběžná, takže to funguje.

Mechanika vypadá dost lacině, ale elektroniky se spoustou RLC prvků je okolo toho dost. Škoda.
Hill
Administrátor

#547 Příspěvek od Hill »

Lze tu kladku do rovnoběžna srovnat? Pak by ani vyšší moment na přivíjecí spojce nemusel škodit.
konosuke

#548 Příspěvek od konosuke »

I ten jinak seriózní Pioneer si zakutil - jak jinak nazvat deck s měničem na
6 audio kazet...CT-M66R snad do rádia pro celonoční pořad nebo tak něco
příchod CD s programováním pořadí titulů učinil přítrž vynálezům těmto
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#549 Příspěvek od Lukas-Peca »

Osa ramena kladky i pouzdro tónové hřídele jsou v jednom plastovém výlisku, takže nastavit to nelze. Možná to někdo nechal dlouho vypnuté s mechanikou v přehrávací poloze a zkřivilo se to. Zjistil jsem ale ještě to, že osa hřídele nebyla v rovině se zbytkem mechaniky. To se dalo vyřešit vložením papírku mezi ten výlisek a základní plech mechaniky. Kupodivu to pomohlo, už to kazety nekrčí. Ale nějaké cenné kousky bych v tom stejně nepřehrával.

Spojka se zdá být nerozebiratelná. Nakapal jsem do toho líh a párkrát protočil, ale nezdá se, že by to pomohlo.
ronoda

#550 Příspěvek od ronoda »

Často jsem četl jak je z 5kové řady špatný první mgf B5. Teď se mi dostali do ruky hned dva kusy, jeden unavený a jeden co vypadá jako rok starý. Prohlížel jsem si tu jinou mechaniku a jednoznačně je lepší, poctivější než ta zjednodušená, co se pak dávala do všech vyráběných typů. Zajímalo by mě, kde se ten názor vzal, kdo s tím měl ty špatné zkušenosti?
- Mechanické uspořádání DPS ovšem hrůza, a o el. parametrech se bavit nebudeme.
Rybajda
Kontaktovat uživatele:

#551 Příspěvek od Rybajda »

Mechanika v první B5 mě překvapila, je jiná než ve zbytku řady B5. Je složitější z více prvků ale o to více zajímavá. Ovšem složitější v případě nutnosti vyjmout motor.
Rybajda
Kontaktovat uživatele:

#552 Příspěvek od Rybajda »

Jinak jsem si tu pěkně početl, znáte verze magnetofonů B4 a B41 pod označením Revue pro export?
Přílohy
RevueB4.jpg
RevueB4.jpg
RevueB2.jpg
RevueB2.jpg
ok1hga

#553 Příspěvek od ok1hga »

Rybajda píše:Mechanika v první B5 mě překvapila, je jiná než ve zbytku řady B5. Je složitější z více prvků ale o to více zajímavá.

můžeš sem dát fotky ?
v čem přesně je to odlišné ?
mám B56, B100 a přijde mi to stejné . . .
elektrosvit

#554 Příspěvek od elektrosvit »

Motor se posouvá do stran pomocí vodítek. Později jeho uchyceni předělali na desku otočnou okolo šroubu, jak to máš v B56 a B100.
ok1hga

#555 Příspěvek od ok1hga »

teprve teď jsem si toho všimnul . . .
vždycky jsem si myslel, že ty mechaniky jsou stejné . . .
. . . nikdy se mi ta původní mechanika nejspíš nedostala na stůl.
Přílohy
B5 chassis upr.jpg
upravené
upravené
B5 chassis puv.jpg
původní
původní
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“