Špatná zářivka nebo startovací tlumivka?
Moderátor: Moderátoři
Tak jsem se nasral, vzal dvě 3W COB LED na 230V od Číňanů (Y32-F11), co jsem si za nějakejch 25kč/3ks objednal na zkoušku, plácnul dovnitř kus hliníkovýho plechu co by chladič, na něj je přilepil a hurá, svítí to o něco víc, okamžitě plným jasem, akorát holt nemaj filtraci a blikaj frekvencí 100Hz. Ale to ničemu neva. Takže zvaž tuhle možnost.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
-
petrfilipi
- kolovratek7
Ale pozor! Až budeš štípat ty dráty, na té nové to vyštípej tak, aby ti tam zbylo kus drátů od toho kondenzátoru - ty jediný se totiž dají snadno pájet - ty dráty co vedou z trubice a ze samotného startéru jsou tuším molibdenové a bez použití chemie je nepocínuješ. Podobně postupuj u té staré - startér vyštípni i s tím kondenzátorem, na jehož vývody to potom připájíš.
- kolovratek7
JInak v té staré je to sklíčko trošku černé. V tom obalu bude qasi kundík, ale pořádě jsem se tam nedíval. Kupodivu to vypadá, že tam v té nové nic nechybí, ale je to spíše vadné.
Tka děkuji za další help.
Nová zářivkA.

- kolovratek7
To že je baňka očouzená je normální a nijak to nevadí. U té nové opatrně odmotej tu skleněnou baňku a místo ní nejakým způsobem na ty vodiče ze zářivky zkus namotat na ten původní startér ("očouzenou baňku"). Jaký tam necháš kondenzátor je jedno, záleží na tom, co bude snazší. V krajním případě tam nemusíš dávat žádný - při startu sice možná rozpínání bimentalu trošku zaruší a vytvořená napěťová špička bude o něco menší, ale trubice i tak zapálí.
- kolovratek7
houmr píše:Šaptný spoj tam nebude (zatím). Prostě jen ten bimetal se dlouho zahřívá, než sepne, takových "zpožděných" starérů je bohužel dnes spousta.
To že je baňka očouzená je normální a nijak to nevadí. U té nové opatrně odmotej tu skleněnou baňku a místo ní nejakým způsobem na ty vodiče ze zářivky zkus namotat na ten původní startér ("očouzenou baňku"). Jaký tam necháš kondenzátor je jedno, záleží na tom, co bude snazší. V krajním případě tam nemusíš dávat žádný - při startu sice možná rozpínání bimentalu trošku zaruší a vytvořená napěťová špička bude o něco menší, ale trubice i tak zapálí.
Tak a zářivka krásně a bleskově startuje.
Díky moc. Přesně takový polopatický návod jsem potřeboval a jen bych to shrnul.
To lehké omotání drátků bylo dostačující, ale ve výsledku jsem si to omotal trošku poctivěji. Použil jsem starý startér i s původním kondíkem, takže zelený kondík mi zůstal kdyby někdo chtěl.
Štěstí, že, nová zářivka měla zářivku zakončenou hliníkem, který šel lehce oddělat a dalo se tam dostat. U demontáže té staré jsem byl sebevíc opatrný, ale hned to popraskalo a už by mi to bylo k ničemu, viz poslední foto.
Mám jen pár dotazů na závěr.
1 - pokud tedy zářivka problikává nebo nějak hlasitě hučí, tak je chyba v zářivce a takovou už je potřeba vyměnit?
2 - čím je u zářivky způsobeno takové probliknutí, než se rozsvítí nepřerušovaně?
3 - na druhém obrázku níže přikládám fotku nové zářivky, kde ten konec toho skla není zakončen, vadí to nebo proč to tak je? Asi to nevadí, protože svítí, ale u staré to je třeba dokonale zalito a žádný otvor tam není.
- - -
- - -
- - -