Nenabieha VN OVP CTV 2129

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tornado6

#61 Příspěvek od tornado6 »

Prave že na sekundaroch nič nie je a ked tam bola žiarovka mimochodom 40W tak pred nou bolo 145 Voltov a za nou 82 Voltov a len tak žmurila
osciloskop som tam nedaval -nebudem riskovať.
Pred znamena od zdroja a za zo strany Colektora BU508DF.
Návštěvník

#62 Příspěvek od Návštěvník »

tornado6 píše:Prave že na sekundaroch nič nie je a ked tam bola žiarovka mimochodom 40W tak pred nou bolo 145 Voltov a za nou 82 Voltov a len tak žmurila
osciloskop som tam nedaval -nebudem riskovať.
Pred znamena od zdroja a za zo strany Colektora BU508DF.

Čistě ze zvědavosti , můžeš mi prozradit co by jsi riskoval měřením osciloskopem ?
Zdravím Ivan
tornado6

#63 Příspěvek od tornado6 »

Ivan čisto zo zvedavosti raz som to skušal a bol som rad že si to na osciloskope odniesol le nasobič napetia - bližšie prerazil sa svitkovy kondenzator medzi vstupom a kostrou a par veci na prisvetlovacom zosilovači a čisto zo zvedavosti Ivko stalo ma to cca 2500 sk.
Robosand

#64 Příspěvek od Robosand »

Vo väčšine prípadov si to odnesie iba sonda. Pokiaľ nemáš sondu 1:100 tak nemeraj na kolektore T, ale priblížením sondy (uzemnenej) k vn trafu...
P.S. Sonda 1:100 je iba zlomok ceny osciloskopu :wink: .
Robo...
tornado6

#65 Příspěvek od tornado6 »

Mimochodom chlapi niečo som pomeral a tu su priebehy prosim nekritizujte ma za škarede obrazky je to len rukou a ja som nikdy nebol v kresleni macher.
Přílohy
1.jpg
(124.82 KiB) Staženo 102 x
Návštěvník

#66 Příspěvek od Návštěvník »

tornado6 píše:Ivan čisto zo zvedavosti raz som to skušal a bol som rad že si to na osciloskope odniesol le nasobič napetia - bližšie prerazil sa svitkovy kondenzator medzi vstupom a kostrou a par veci na prisvetlovacom zosilovači a čisto zo zvedavosti Ivko stalo ma to cca 2500 sk.

Pokud Ti tuto diagnozu nalhali v opravně , tak mi veř , že Tě "opili rohlíkem" a dost značně .
Zdravím Ivan
tornado6

#67 Příspěvek od tornado6 »

Nie kamarat nezistili to v opravovni zistil som to sam a Z modul som dal dohromady ale nemal som nahradu za ten nasobič - bola to taka krabička z umeliny niečo ako škatulka na mydlo a sučiastky boli zaliate do priehladneho silikonu čo som tiež nemal a inak neskor som chcel merať dva signaly naraz cez tlačidlo A+B a stala sa mi taka vec prestala mi isť časova zakladna stiahlo mi to vykreslovaciu čiaru na obrazovke asi na 2 cm a nedala sa horizontalne roztiahnuť pri merani som zistil že zosilovače A+B su napajane zo zdroja 48 Voltov sranda bola v tom že ked som vypol tlačidlo A+B tak od zdroja išlo48 V po zatlačeni už len 3 V myslel som si že mam v riti tranzistory KFY80 ale nakoniec som si všimol že na vstupe tesne za tlačitkom je keramika 4n7 a od spodu ma čiernu bodku mal cca 40ohm po vytiahnuti a vymene všetko OK.
TomasX

#68 Příspěvek od TomasX »

tornado6
Obrázky jsou dobré. Dle mého je buď vadný TDA nebo jeho výstup pracuje do nízkého odporu nebo je zdroj 12V na pin3 měkký. Na pin3 jde stabil. napájení 12V a to zvlnění by tam nemělo být. Pokud bude TDA8143 pin2 je zatížen malým odporem ( zkrat b-e BU, vadný C145) může se zvlnit i napájecí napětí na pin3. Dost malý je taky impulz na pin8, to tím může být taky způsobeno. Pokud je vadný TDA - pak je možné všechno.

P.S. s tím osciloskopem - záleží čím měříš :wink:
Mám starý BM566A, sondu 1:10 a 650V p.p. není žádný problém a měřím kdekoliv v TV.
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
stevo59

#69 Příspěvek od stevo59 »

ked tam bola žiarovka mimochodom 40W tak pred nou bolo 145 Voltov a za nou 82 Voltov a len tak žmurila

Ak si to meral analog. voltmetrom, to môže byť - pred je jednosm. napätie, za je posekané js. napätie ( impulzy ) a merák meria strednú hodnotu impulzov.
Edit: Pozrel som si ešte raz priebehy a nie je mi jasná ako 50 mV by mohlo vybudiť BU-čko aby spínalo. No neviem...
Návštěvník

#70 Příspěvek od Návštěvník »

tornado6 píše:Nie kamarat nezistili to v opravovni zistil som to sam a Z modul som dal dohromady ale nemal som nahradu za ten nasobič - bola to taka krabička z umeliny niečo ako škatulka na mydlo a sučiastky boli zaliate do priehladneho silikonu čo som tiež nemal a inak neskor som chcel merať dva signaly naraz cez tlačidlo A+B a stala sa mi taka vec prestala mi isť časova zakladna stiahlo mi to vykreslovaciu čiaru na obrazovke asi na 2 cm a nedala sa horizontalne roztiahnuť pri merani som zistil že zosilovače A+B su napajane zo zdroja 48 Voltov sranda bola v tom že ked som vypol tlačidlo A+B tak od zdroja išlo48 V po zatlačeni už len 3 V myslel som si že mam v riti tranzistory KFY80 ale nakoniec som si všimol že na vstupe tesne za tlačitkom je keramika 4n7 a od spodu ma čiernu bodku mal cca 40ohm po vytiahnuti a vymene všetko OK.

Pak je to spíše "blbá souhra náhod" , protože v každém případě bys měl oddělat vstup zesilovače a ani to není tak jednoduché a tam jsou pokud si dobře pamatuju lim. diody . Za BNC na vstupu je odpor a ten jde jako první , když tam pošleš "nějakou šílenost" .
Pokud ten kond blokuje vstup dif. zes , tak zase mezi vstupy takový rozdíl napětí není (proti tomu co na něj přivádíš signál) .
Zdravím Ivan
tornado6

#71 Příspěvek od tornado6 »

Pre TomasaX : je to mozne že bude urvany TDA len ako som pisal je tam ten kondenzator a ci jeho kapacita nema niečo spoločne s tvrdostou vystupneho signalu z TDA čka myslim C143
stevo59

#72 Příspěvek od stevo59 »

tornado6 - podľa obrázkov je na pine 3 TDA len 150 mV namiesto napájacieho napätia 12 V ? Nemá obvod skrat v napájaní či nevypadlo napájanie +12 V ?
TomasX

#73 Příspěvek od TomasX »

tornado6 píše:Pre TomasaX : je to mozne že bude urvany TDA len ako som pisal je tam ten kondenzator a ci jeho kapacita nema niečo spoločne s tvrdostou vystupneho signalu z TDA čka myslim C143

Pokud není úplně zkratovaný tak nemá. Jeho kapacita nemá zásadní vliv na výstupní impulz.
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
tornado6

#74 Příspěvek od tornado6 »

Tak som pomeral aj napetie na Colektore BU čka cez sondu 1/10 a cez
predradnik 10Mohm (taky v sklenenom puzdre) a aj na najmenšom rozsahu je rovna čiara čo znamena že nekmita a myslim že to bude koli tomu že na baze BU čka je len tych 50mV takže zrejme važne odkureny TDA.
PS: vymenim a dam vedieť.
Robosand

#75 Příspěvek od Robosand »

Tak máme už ďalší seriál . Ak je na pine3 150mV, tak samozrejme TDA8143 fungovať nebude. Ale nepôjde ani zvuk, pretože nič nenaladíš (ani STV1 - ako píšeš). Totižto tuner (a iné obvody) sú napájené 12V. Iba žeby si mal prerušenú cievku L102. Môj názor je, že zle meráš. Tých 150mV (priebeh na pine3 TDA...) si totiž meral iba zvlnenie. Prepni si osciloskop prosím na jednosmerný rozsah, alebo ho pripájaš na nesprávnu zem.
Ak prejdeš celú tému odznova, (a budeš sa riadiť podľa príspevkov) tak verím, že závadu nájdeš.
Veľa zdaru pri oprave a všetkým veľa šťastia, zdravia a úspechov v Novom roku.
Robo...
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“