Nožní spínač k vrtačce

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hajeklubos

Nožní spínač k vrtačce

#1 Příspěvek od hajeklubos »

Doporučuji ke stojanu s vrtačkou vždy používat nožní spínač. Asi před 10lety se při špatné manipulaci vrták 13mm kousnul, protočil ve sklíčidle, zadřel se ve stopce a Narexka přehodila nepřišroubovaný strojní svěrák přes ponk. Byl jsem rád, že jsem nedostal po čuni. Máš prostě málo rukou to vypnout. Nepodceňovat sílu vrtačky ve stojanu. Vyrobil jsem tenkrát takové definitivní provizorium nožního spínače v plastové krabičce a fungovalo. Rozhodl jsem se nyní dát tomu lepší fazonu. Po hledání co lze koupit jsem to vyhodnotil tak, že kupovat nožní spínač v ceně vyšší než je vrtačka i ze stojanem je málčikovstvo. Levnější vypadaly už chabrus na obrázku. Žádný rozumný střed jsem nenašel. Tak vyrobit. Není to nic složitého. Jak jsem to udělal přikládám na obrázku. Skříňka je z deklu od videa. Trochu jsem kladl důraz na dodatečné izolace, bude se na to šlapat. Tak, že na koleni to vyrobit lze.
Luboš
Přílohy
nožní spínač.JPG
nožní spínač.JPG
rozvinutý tvar.JPG
rozvinutý tvar.JPG
starecd

#2 Příspěvek od starecd »

Jo, vznesený nepřichycený svěrák je chuťovka, ale lepší psina byla kdysi na učňáku, když jednomu maníkovi se po reverzu ve 14000 otáčkách vyšroubovala univerzálka a létala po dílně.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Kedysi som videl ako nozny spinac (k nejakemu gitarovemu efektu) bezny 230V vypinac namontovany do krabice na omietku.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

To jsme používali naprosto běžně ... A byly ještě varianty - buď dvojpolohovej vypínač, nebo nearetovaný tlačítko (schodišťový k "padáčkovýmu" automatu nebo jako zvonkový tlačítka) - to tam, kde se efekt ovládal klopným obvodem BKO s relátkem...).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Ruprecht

#5 Příspěvek od Ruprecht »

Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
MiraSt

#6 Příspěvek od MiraSt »

Léta letoucí používám toto. Ten vypínač je tlačítko. Jinak jsem taky zažil míchání barvy ve sloupové vrtačce a při reverzu přišla mexická vlna a barva byla všude.
Přílohy
lapka.jpg
lapka.jpg
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
hajeklubos

#7 Příspěvek od hajeklubos »

Po zkušenostech s původním plastovým spínačem, který jsem také ubastlil rychle z toho co dům dal jsem chtěl konečně kovový, průchozí, dvoupólový spínač, který nerajtuje pod nohou a když se do něj třeba omylem opřeš, tak se nic nestane. Také není zanedbatelné, že můžeš při vrtání v poklidu stát na patě a špičkou spínač ovládat, protože je nízkej. Zkoušel jsem na spínač fakt dost zatlačit, ani se nehnul. To bude fungovat. Proti mému definitivnímu provizoriu to bude jiná liga a přitom je to jednoduché jako facka. No možná trochu pracné ale proto bastlíme.
Luboš
Přílohy
spínač v akci.JPG
spínač v akci.JPG
nožní spínač celek.JPG
nožní spínač celek.JPG
Sandal

#8 Příspěvek od Sandal »

Šlapku u vrtačky mám, ale nepoužívám ji. Svěrák vždy upínám ke stolu. Popravdě, když vrtám nějakou valcajznu, tak pustim vrtačku, zapnu posuv, a jdu si dělat něco jinýho a po očku to sleduju. To dělám, když jsem v dílně sám. Jinak ne.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
termit256

#9 Příspěvek od termit256 »

Taky jsem to chtel kdysi bastlit k svarecimu poloautomatu, ale za to usetrene kilo se mi s tim opravdu drbat nechtelo
https://www.ebay.com/itm/185130525602
kbulda

#10 Příspěvek od kbulda »

Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“