Teplovodivá pasta Arctic MX-4 - pozor!
Moderátor: Moderátoři
Teplovodivá pasta Arctic MX-4 - pozor!
Vodivost se neprojevuje při velmi malém napětí (okolo 2 V - měření ohmmetrem z multimetru), tam je vše OK. Při připojení měkkého testovacího ss VN zdroje cca 1800 V (hroty vzdálené cca 5 mm, proud omezen na max. 1 mA) dojde k okamžitému lavinovitému snížení odporu mezi hroty až na hodnotu cca 10 k a méně.
Po aplikaci na silnou keramickou podložku (cca 3 mm) pod pouzdro TO220 v síťovém obvodu (špičkové napětí něco okolo 400 V ss) a s ukostřeným chladičem dokázala tato pasta svodem okolo velmi dobře izolovaného upevňovacího šroubu opakovaně "natvrdo" vyhazovat chránič 30 mA.
Fyzikální zdůvodnění je nejspíš zřejmé (MSDS - tedy pouze některý dle původu - informuje o obsahu kovových částic), jen tuto pastu při požadavku na izolovanou montáž lze použít pouze v opravdu nízkonapěťových obvodech (a to ještě s otazníkem) a nevěřit napůl pravdivým či spíš zavádějícím údajům v datasheetu.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Nejspíš to bude na bázi silikonovýho oleje. A ten má průrazný napětí 15MV/m, někdy i míň. Při 20µm to vychází na 300V, takže už od 212Vef se prorazí. A protože tam můžou bejt rozptýlený vodivý částice, tak ty navíc dělaj "zkratku" a dále snižujou průrazný napětí. To samý aditiva v oleji.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
mi-ro píše:Montáž primárních polovodičů na chladič většinou není "bezpečné oddělení". Buď musí být chladič připojený na PE nebo musí být chladič galvanicky oddělený od GND.
Chladič JE připojený k PE, stačí lépe číst (i když jsem to nenapsal takto explicitně). Jde o zařízení třídy I.
MetalGod píše:To není tím, že je z Alzy, ale tím, že JirkaZ nezná pojem dielektrická pevnost, že jo. Ta pasta je možná tak na CPU a další teplomety na nízkým napětí, ale určitě na těch pár desítek µm neudrží síťový napětí, prorazí se.
Nejspíš to bude na bázi silikonovýho oleje. A ten má průrazný napětí 15MV/m, někdy i míň. Při 20µm to vychází na 300V, takže už od 212Vef se prorazí. A protože tam můžou bejt rozptýlený vodivý částice, tak ty navíc dělaj "zkratku" a dále snižujou průrazný napětí. To samý aditiva v oleji.
Kdo mluvil o 20 µm?
Lukas-Peca píše:Proboha, a koho by vůbec napadlo dávat nějakou pastu mezi dva obvody se síťovým napětím? Ještě když je z Alzy? Copak ta pasta má nějakou definovanou izolační pevnost? Nebo obecně dávat součástku spojenou se sítí na ukostřený chladič?
Překvapivě to napadlo výrobce. To zařízení běhá v x exemplářích desítky let. Pochopitelně se silikonovou vazelínou (bílou, tj. ne čistou, ale s aditivy).
Jen to není MX-4.
Prostě a jednoduše, jestli to je narvaný elektricky vodivejma částicema, tak to může bejt tlustý půl milimetru a prorazí se to, nejkratší cestičku přes region s největší hustotou takovejch částic si to najde. Prostě používáš pastu, která k tomu není určená!
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
MetalGod píše:Prostě a jednoduše, jestli to je narvaný elektricky vodivejma částicema, tak to může bejt tlustý půl milimetru a prorazí se to, nejkratší cestičku přes region s největší hustotou takovejch částic si to najde
Fakt? Já jsem už v úvodním příspěvku psal něco jiného?
MetalGod píše:Prostě používáš pastu, která k tomu není určená!
Je to možné. Jo, nehledal jsem pastu s garantovanou dielektrickou pevností, ale spokojil se s definovaným objemovým odporem a s tím, že pasta je v prospektech popisována jako nevodivá.
Příspěvek jsem psal pouze proto, abych upozornil na vlastnosti nějakého výrobku.
rnbw píše:Strieborne pasty byvaju vodive. Mnoho ludi sa s tym osralo aj pri PC, ked sa im pasta dostala na nespravne miesto.
Konečně rozumný příspěvek.
K čemu jsem chtěl dojít? Třeba k tomu, že šmejdovitost Číňana v daném případě spočívá v tom, že o výrobku nemá psát, že je nevodivý. Ve skutečnosti je cosi jako napěťově silně nelineárně polovodivý.
Taky jsem se s tím párkrát vyvztekal - když jsem utřel zbytek pasty se stříbrným prachem z povrchu čipu papírovou utěrkou - a rozmáznul jsem ji i po laserem trimovanejch propojkách na podložce vedle samotnýho čipu, pak jsem samozřejmě procík napastil znova, poskládal, zapnul - a vono to nechodilo ... Muselo se to bezpodmínečně umejvat velkým množstvím technickýho benzínu, aby se zbytky doslova odplavily a nezadělaly na kraťas nebo svod ...rnbw píše:Strieborne pasty byvaju vodive. Mnoho ludi sa s tym osralo aj pri PC, ked sa im pasta dostala na nespravne miesto.
A kutilmile - nelituju tě
Zaujimave je, ze DELL pred 13 rokmi pouzival nejaku striebornu pastu, co odvtedy (ani pri nepretrzitom behu PC) dodnes nevyschla.
EKKAR píše:Taky jsem se s tím párkrát vyvztekal - když jsem utřel zbytek pasty se stříbrným prachem z povrchu čipu papírovou utěrkou - a rozmáznul jsem ji i po laserem trimovanejch propojkách na podložce vedle samotnýho čipu, pak jsem samozřejmě procík napastil znova, poskládal, zapnul - a vono to nechodilo ... Muselo se to bezpodmínečně umejvat velkým množstvím technickýho benzínu, aby se zbytky doslova odplavily a nezadělaly na kraťas nebo svod ...
MX-4 neobsahuje stříbro. V některých pramenech je popisován obsah "carbon microparticles" (uhlík ovšem má i nevodivé formy, např. diamant), v jiných (možná v jednom?) jsou blíže nespecifikované "metal particles".
Faktem je, že prostě MX-4 nemá normální izolační schopnosti, které by člověk očekával od silikonové pasty a neměl jsem se nechat ošálit ani bláboly o tom, že je nevodivá, ani kdovíjak měřenou hodnotou objemového odporu.