Bascom dynamický "alias"
Moderátor: Moderátoři
- scorpions-cz
Teď řeším jednoduchej seqencer. Tam přijde vstupní impulz 9-15(20)V a dojde k postupnýmu odpalu dvaceti pozic. Nastavená prodleva bude BCD přepínači.
To že do budoucna přemejšlým o programovatelným pultu, jo přemejšlým a rád si nechám poradit, ale není to úplně na pořadu dne. Mám systém pro 240 odpalů (je to sice čína, ale chodí to dobře).
Potřebuju udělat ty seqencery, který napojím na ten programovatelnej systém a oni nezávisle na chodu programu odpálí svojí seqenci.
Tu RS485 jsem uvedl, jako že o ní do budoucna počítám, ale třeba použiju něco jinýho, jak jsem psal, rád si nechám poradit. Ale teď to fakt není aktuální.
Pokud mi chceš poradit s tím seqencerem, tak naslouchám, ale prosím tě nechci slyšet maminkovský rady jako vykašli se na to a pod.
Ohňostroje dělám 25 roků, z toho 21 legálně profi. Několik odpalovacích zařízení už mám za sebou.
2scorpions-cz: Nejsem kdovíjaký odborník, ale co budu vědět, poradím rád, když se bude něco řešit. Tady třeba vím, že bych RS485 nepoužil - kdysi jsem u jedné firmy dělal automatické parkovací systémy (závora, lístek, pokladna, atd...) a s touhle sběrnicí jsme si užili problémů dost a dost, a to v té době nebyla zdaleka taková expozice různých signálů z okolí jako dnes - a stejně s tím byly dost problémy (dnes pořádně nefunguje už ani "blbej" FM RC přijímač na 50 metrů, protože je zahlcenej vším možným); měl jsem v té době ještě tlačítkový mobil. V jednoduchosti je krása, mě se líbí spíš tvůj původní návrh… Když maxi třeba na 100 kanálů, tak radši použít 144p procák a udělat k tomu bytelnej hardware a natahat "kilometr drátu", než nějaký sběrnice… můj názor.
- scorpions-cz
Ani nevím co používá čínskej výrobce za sběrnici, či komunikační protokol, ale jsou to 2 NEADRESNÝ dráty.
Nebo použiješ jinou sběrnici, nenapadá mě jakou - protože potřebuješ, aby byla diferenciální a zároveň aby mohla mít víc členů. CAN? Nevím…Třeba někdo poradí.
Dva dráty jen tak jako sběrnice je právě prasečina, a že to použil číňan bych nebral jako etalon.
- scorpions-cz
Ale řešme teď ten seqencer:
Takto mám nymyšlenou ochranu toho, aby se eliminoval náhodný stav na výstupech při zapnutí zařízení, v případě, že se nechá klíčový spínač v poloze pal.
K tomu obrazku, je to trochu divne namalovane, alepokud REx jsou kontakty relatka v klidu rozpojene, nevidim v tom problem. Za predpokladu ze budes po kazdem odpalu odpojovat baterii.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- scorpions-cz
To co pise Zdenek (samodrzne rele) tam v podstate mas, jen musis dodrzet tu podminku odpojeni napajeni takovym zpusobem, aby na to neslo "zapomenout"
- scorpions-cz
Jinak pro bezpečnost samozřejmě udělám maximum. A taky jak jsem psal zatím to chci jen pro sebe.
- scorpions-cz
20- výstup
8- BCD
1-vstup
1-LED
21-ADC
1- přenos( nejsem rozhodnutej zda bude)
1- jistící tranzistor
------
53 I/O z 55 možných tak mám ještě dva rezervu pro další
Napadlo mě ještě při přepnutí přepínače do polohy PAL přivést napětí i na MCU aby věděl, že je vše připraveno.
Potom zbývá už jen jeden