Jaké halogenky domů? (Zamyšlení nad halogenkami)
Moderátor: Moderátoři
Jaké halogenky domů? (Zamyšlení nad halogenkami)
Kdysi to bývalo hrozně moderní, ale LEDky to všechno spláchly. S luminiscenčními světelnými zdroji ale nejsem kamarád, takže du do halogenek. Jejich „doprodeje“ jedou stále na plné obrátky, i když už spíš jen v e-shopech.
Kdosi mi věnoval kdysi takovou sadu s velkým 12V toroidním trafem, tlustými propojovacími dráty a pěti halogeny po 35 W, které se rozvěsí po místnosti. Tak nějak se to dělávalo, nebo se to dávalo do podhledů. Prošly mi ale rukama vyhozené tyhle 12V sady a všechny měly vždy někde vypečený nějaký kontakt a taky není divu, tečou tím šílené ampéry.
I ta moje sada je na pár místech upečená, ale to už jsem opravil.
Jenom si říkám, jestli není lepší mít 230V halogenky? GU-10 reflektorových halogenek na 230 V není tedy takový výběr, ale ještě jsou... Bylo by to jednodušší, účinnější (žádné ztráty na trafu), a nehořelo by to.
Stejně se divím, že se víc používaly ty 12V halogenové soupravy... Kdyby aspoň 24V...
Existujou halogenky v normální patici E27 a taky halogeny 24 V/ 150W, myslím že do nějakých projektorů a k zubařskému křeslu.
Z hlediska kvality světla by ještě stály za úvahu "devítkové" výbojky
https://www.emas.cz/philips-vybojka-mas ... -t-70w-942
(index barevného podání lepší než 90%) svítilo se s nima ve studiích, příjemné spektrum podobné halogenkám.
Tak mě tam zaráží to provozní napětí (80 - 96 V).
Jak se to teda zapojuje?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Je to něco podobného, jak co se používá ve VO pro sodíkové výbojky?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Mam nad stolem dve, kazdy z jedne strany. Sviti (i hreje) to opravdu pekne, v lete nic moc. Jako bonus se s tim da za par sekund odpajet i pomerne velky chip bez toho aniz bys odfoukl okolni soucastky horkovzduchem. Kdyz ho pridrzis na chvili v ohnisku
Já jsem používal malé žárovky 12V do podhledů, protože byly malé a daly se umístit do výše očí a svítily pouze na pracoviště a ne do hlavy.
Teď používám LEDky. Nevadí mi.
Ještě se prodávají halogeny na 230V zatavené v baňce se závitem E27, viz. https://www.gmelectronic.com/halogen-light-bulb-classic-230v-70w-e27
V koupelně mám 8ks 12V/20W halogenek napájených přes toroid a přes sofstart (odpor 100ohm/50W+ časovací elektronika) . Za dobu provozu cca 20let jsem měnil pouze 2ks halogenek.
alxa píše:...LED pásek EPISTAR 24V 20W/m s CRI97, teplá bílá. (Používá se v lakýrnách a grafických studiích)...
To je zakladni omyl lidi milujcich tohle zlute svetlo. Tam kde zalezi na podani barev se pouziva neutralni denni teplota svetla, tedy to co oznacuji priznivci zlute bavy jako mrtvolne modre svetlo
Jelikož to mám nad pracovním stolem kde často měřím, hned jsem zkontroloval, jak to ruší. Pro sichr jsem přidal ještě nějaké EMI filtry. Vypadá to v pořádku. Kvůli rušení jsem vyhodil odsavačku cinu , ta zarušila úplně všechno a nešla smysluplně odrusit.