Co způsobuje hlasitý start 3 fázových elektromotorů?
Moderátor: Moderátoři
Co způsobuje hlasitý start 3 fázových elektromotorů?
zajímalo by mě co způsobuje takový ten hlasitý pištivý start 3 fázových elektromotorů který zmizí po úplném roztočení hřídele/rotoru.
Záleží na typu elektromotoru, u některých může být zvuk startu tišší nebo hlasitější. U jednoho elektromotoru jsem při startu naměřil přes 100db. Zajímalo by mě co tento zvuk způsobuje.
Příklady zvuků:
1. https://youtu.be/ZMj7-zrmOG8?t=50
2. https://youtu.be/9maN2F4PuYY?t=589
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Artaban001
https://www.ebay.com/itm/384289850143
pridelal na hridel krokoveho motorku velikosti NEMA17 a kdyz jsem chytil jeji rezonancni frekvenci tak se roztahla asi o pul centimetru a nasledne praskla. Podotykam ze ten druhy konec byl volne ve vzduchu. Pro ty kdo ji nikdy nedrzel, v ruce se da roztahnout tak o 1mm, vic neudrzis natoz abys ji nejak trvale deformoval. Neni zas az takova mekotina.
- Artaban001
A kutilmile - nelituju tě
Ale zvuk jsem si teď pustil a řekl bych, že to je hlavně vibracemi způsobenými nevyvážeností, která se projevuje při určitých otáčkách různě.
Vibrace bývají zřetelně cítit v podlaze, do které je bruska upevněna.
Od určitých otáček nahoru se už nevyváženost vibracemi tolik neprojevuje, protože převládne jiný vliv - nějaký moment čehosi. Zapomněl jsem který.
- Artaban001
A kutilmile - nelituju tě
Tiež sa to dá predstaviť ako dve vlnovky pod sebou, ktoré do seba zapadajú. Jedna je pevná, daná magnetickým poľom, druhá má hustotu podľa rýchlosti motora. Pokiaľ je táto odlišná, tak už vlnovky do seba nezapadajú ale trú sa o seba a tým vytvárajú hluk. Skrátka dve rozdielne frekvencie sa bijú medzi sebou, až sa zrovnajú.
Alebo ešte inak. Predstavme si megnetickú spojku, teda osku, na ktorej konci magnet, potom malá medzera, druhý magnet na druhej oske. Točením jednej osky sa cez magnet prenáša točenie na druhú osku. Je to úplne bezhlučné. Pokiaľ ale jedna oska stojí, a druhú roztočíme na vysoké otáčky, magnetická spojka bude prešmykovať, a teda magnetické pole jednej strany bude pôsobiť nie jedným smerom, ale pri každom prešmyku preletí okolo. Takže bude pôsobiť chvíľku opačne ako bude prichádzať, takže bude vlastne brzdiť, ale hneď bude väčšiu chvíľku pôsobiť dobre, čiže zaberať, a následne zasa nič, prejde mimo. Vzniká trhanie sem a tam počas rozbehu. A to sa opakuje až sa rotácie vyrovnajú, magnetické polia do seba zapadnú, a je ticho.
- elektrosvit
Ale teď vážně: Setkal jsem se s předválečným kroužkovým as. motorem, který kňučel i při běhu na síť 400 V, samozřejmě bez zatížení. Když se mu autotrafem snížilo napětí lehce pod 380 V, kňouravý zvuk zmizel. Podle mě tedy jev nějak souvisí se sycením mag. obvodu.
dobrman píše:PavelFF píše:...... řekl bych, že to je hlavně vibracemi způsobenými nevyvážeností, která se projevuje při určitých otáčkách různě.....
a proč se to tedy neprojeví tím zvukem, při vypnutí a klesání otáček? Vždyť přes ty "kritický" místa to projde znovu....
Dobrá otázka. Pravděpodobně proto, že hluk je kombinací obou vlivů. Při doběhu se uplatní jen jeden. Žádnou brusku tu nemám, ale vím, že nevyvážená náplň pračky bouchá i při doběhu.
Když mohou "hrát" i vinuté odpory a vrčet trafa, proč by nemohl hlučet asynchronní motor, zejména při rozběhu, kdy jsou překračovány jmenovité proudy. Pokud při doběhu není slyšet opravdu nic, pak v tom je namočený pouze proud a je to jak píšeš.