Přeznačení CYKY

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Achab

#16 Příspěvek od Achab »

Celeron píše:...většina termostatů západní provenience nemá rozdělený napájení a silovku. Není důvod, neznají HDO.

HDO má snad celá Evropa, i když současně už se počítá s postupným přechodem na Smart Grid (inteligentní sítě). První pokusy s dálkovým ovládáním byly už koncem 19 století v Anglii.
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

Hmm, zajímavý, že o HDO v Eberle, Watts ani Nobo, tedy výrobci termostatů nic nevědí. Tedy pro účely přepínání sazby a řízení topení a TUV u koncových kmánů. Jestli to používají v sítích na něco jinýho nevylučuju.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ZVUK2000

#18 Příspěvek od ZVUK2000 »

S HDO se stejně do budoucna nepočítá a bude postupně nahrazeno za AMM
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

No loni na firemním dnu AERS maník tvrdil, že existuje studie MPO, kde se praví, že naše HDO většinu funkcí AMM již obsahuje a vzhledem k ekonomické náročnosti výstavby se vnucování týhle srandy od Brusele budeme co nejdýl bránit.
Jirka

Achab

#20 Příspěvek od Achab »

Celeron píše:...o HDO v Eberle, Watts ani Nobo, tedy výrobci termostatů nic nevědí.

Výrobce HDO nebo chrániče ani neřeší. Jednoduché termostaty jsou přednostně určené pro jeden obvod. V ostatních případech má být použitý vhodný typ termostatu, např. s výstupním relé, nebo jiné opatření k oddělení obvodů.
RadekB

#21 Příspěvek od RadekB »

Ivan_01 píše:norma nieje záväzná a nieje vyhláška ani zákon ktorý zakazuje preznačovať ŽZ vodič. Striktne vysvetlené, preznačovať môžeš, ale v celej dĺžke a priereze.

Norma závazná sice není, ale stanoví MINImální požadavky. Takže podle normy nebo lépe. A o PE vodiči se píše dost podrobně, ale článek se mi ted nechce hledat.
Achab

#22 Příspěvek od Achab »

Norma může být závazná požadavkem právního předpisu, což je například stavební zákon.
Otkundes

#23 Příspěvek od Otkundes »

Podle úvodního popisu se jedná o termostat, který snad po kabelu ovládá relátko ve vzdáleném rozvaděči? V tom případě by stačilo bateriové napájení termostatu a dva vodiče, od svorek spínacího kontaktu relé v termostatu, vedené k ovládanému relé v tom vzdáleném rozvaděči? A vůbec by na těch vodičích nemuselo být ani síťové napětí. Mám takto již 20 let ovládané zapínání/vypínání plynového kotle termostatem „Hütermann Thermostat 93“. Napájení je dvěma tužkovými alkalikami, které tam vydrží déle než rok. Jistě, v současnosti již existují i lepší a hezčí termostaty. Ale než mít problémy s barvami žil, sekat do zrekonstruovaného povrchu zdi a po někom to opravovat, raději bych ten termostat vyměnil za bateriový a využil dvě volné žíly v kabelu.
Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

Víš o nějakým bateriáku s podlahovou sondou 10k a prostorovou sondou?
Sem s ním.
Jirka

Otkundes

#25 Příspěvek od Otkundes »

Tak, to bohužel. Co jsem popisoval má v sobě jen prostorovou sondu...
Achab

#26 Příspěvek od Achab »

AURATON Libra DS - prostorové čidlo plus podlahová sonda.
Celeron

#27 Příspěvek od Celeron »

Dík za odkaz. Volal jsem jim a bohužel pro mě nepoužitelný, podlahový sondy mají 5 x vyšší odpor než ty, co jsou již zabudované v HeadPack podlahách. Mají ale 3013PC, jen podlaha a ty mají stejný odpor při 20 st.C. Problém je, že nemají kalibraci sondy, což je divný, protože ta Libra, co jsi dával, kalibraci podlahový sondy má. Vemu jeden na zkoušku jak se to bude chovat.
Jirka

Achab

#28 Příspěvek od Achab »

Ke kalibraci - větší Auratony (2025, 2030 apod) mají nastavitelný ofset ±3°C. Předpokládám, že podlahový typ 2025 PC taky.

Pro informaci k termostatům Auraton. Drátové co jsem montoval fungují spolehlivě. Pouze u několika kusů se příliš rozcházel čas, až přes 300 s za týden. Tyto jsem musel reklamovat. Podle návodu je sice možné nastavit korekci ± podle týdenní odchylky v sekundách (pouze u větších typů 2025 apod), ovšem korekce nefunguje zcela podle popisu. Zrychlení nebo zpomalení je skokem o určitou pevnou hodnotu, počet nastavených sekund nemá vliv. U reklamovaných byla odchylka nepřijatelná i po korekci.
Nicméně to může být problém pouze jednotlivých kusů, dnes už možná vyřešený (zkušenost před 3 roky). U Auratonů co mám doma je odchylka po korekci asi +20 až +27 s za měsíc, což je u této kategorie běžná hodnota.
Celeron

#29 Příspěvek od Celeron »

Jak jsem již psal, stejnej odpor sondy 10K/20° má jen 3013PC. Ostatní mají sondy 47K/20°. Tvrdil mi to jejich technik. A necucal si to z prstu, opravdu listoval a hledal v technických listech či návodu.

Koukám na ty 2025PC a nějak moc mi to připomíná Euro 900, co se tu prodávaly koncem 90-tek. To byl u hasičů dost známej termostat. Osobně jsem ho viděl hořet jen jednou. :wink: Vyhřátý kontakty relé dokázaly zapálit plošák a plastovej futrál už při 2/3 proudu co mělo relé deklarovaný.
Jirka

ferdislav

#30 Příspěvek od ferdislav »

Naposledy jsem dělal V-system podlahovku a tam mě technik vyloženě upozornil, že čidlo v podlaze musí být vedeno samostatně a musí být vyjmutelné,vyměnitelné, jinak padá záruka (to jen tak pro zajímavost)
Mrkni jestli V-system nemají něco co by se ti hodilo na tuhle akci, jestli jsi už nekoukal na tuhle firmu...
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“