regulace otáček sinchroního motoru 12V
Moderátor: Moderátoři
regulace otáček sinchroního motoru 12V
pokud to budes mermomoci chtit postavit, tak hledej PWM modulace tady na foru, tu udelas na tech 12V (tedy az za trafo) pokud se jedna o stejnosmerny motor
urcite by to slo take udelat rizenym stabilizatorem napeti
pokud jde o stridavy motor, tak uz se asi vyplati koupit ten jejich regulator (pokud si dobre vzpominam, zas tak drahy neni - jen nevim jestli zvladne dva motory - dal bych tam jen jeden)
jinak se take poustim do stavby gramofonu, nemas nahodou presny nakres umistneni raminka od stredu talire (chtel bych koupit raminko od devitky, ale mozna bych se spokojil i s tvym - jestli je taky z RPM1)
prodej-gramofony Stanislava Kulatá 585 392 232 kulata@sev-litovel.cz
- Artaban001
To by nešlo, pokud by jsi místo trafa zapojil rovnou ten motorek ? Jeho otáčky by šly měnit změnou RC v obvodu IO
Za předpokladu, že je to nějaká mutace synchronního motoru na síťový kmitočet 50, nebo 60Hz.
Já to tady testuju s synchronním drápkovým motorkem z převodovkou z otočné antény na pohon grilu..
U gramce to může být závada dost podstatná. Sice toho řemínek dost pohltí, ale na řemeničkách motorku velmi rychle začnou narůstat "pecky" z řemínku, jak za něj kotouč setrvačností táhl, zatímco motorek zpomalil.
Navíc je třeba takový motorek dobře utlumit, aby se otřesy nepřenášely na podložku.
To je moje vlastní blbostí získaná zkušenost se střídačem se dvěma tyristory ( http://upload.ebastlirna.cz , soubor iHifi81_04a.pdf ) - výstupní průběh byl také obdélníkový a nepodařilo se to nijak výrazně vylepšit větší paralelní kapacitou, ta však jen trochu "zakulatila" indukční špičky, ale motorek ztrácel tah rychleji, než se uklidnil. Tak nějakou dobu jsem motorek nechal kmitat upevněný v drátěném koši, zavěšeném v držáku výpletem z letecké gumy podobně, jako se zavěšují studiové mikrofony. To částečně následky potlačilo, ale ty pecky na řemenici rostly jen trochu pomaleji a bylo je slyšet jako drčení o řemínek. Vždy, kdy už byl potenciometr jemné regulace na maximum, tedy na nejnižší kmitočet, jsem řemenici očistil, a zase to chvíli vydrželo.
Synchronní motorek prostě potřebuje průběh co nejblíže sinusovému, aby měl klidný chod. Kdesi jsem viděl konstrukci s aproximací průběhu do 16 stupňů, byla v tom paměť PROM 74188 a čítač, který ji adresoval pořád dokola. To by na 12V motorek asi realizovatelné bylo.
Jinak napájení síťovým kmitočtem, třeba z trafíčka, je asi nejschůdnější alternativa, když už ten motor máš.
Ne nadarmo k tomu dodávají litovelští ten generátor.
Hill byl rychlejší...
A kutilmile - nelituju tě
ale ty jsi asi ten pravy, ktery by nam mel popsat sve dojmy a "ponauceni"
jaky je u tebe hill-reminkovy efekt?
A kutilmile - nelituju tě
Vetsinou byvaji jednoducha zapojeni s krystalama v datasheetech u delicek dvema (2^n). Pak si staci vybrat jen vhodnou frekvenci krystalu a je to.
EDIT: jinak frekvenci v siti docela verim, mam na gramci synchroni motorek na 220V a hraju bezjakychpakcopak