Tranzistory testované v LCR-T4
Moderátor: Moderátoři
- maxijaroslav
EDIT. Tak mi to nedalo a zapnul curve tracer. Měřitko horintálně 0,1V/dil, vertikálně 1mA /dil. První obr. je OA1161, druhý GAZ51
maxijaroslav píše:Tak jsem našel i GA2xx
Sakra, to je pořádnej rozdíl v charakteristice. To jsem vůbec netušil, že měly tak tupý zaoblený kolena. Stále jsem měl zafixováno 0,3 a 0,7V. Díky, umřu trochu chytřejší.
Termite, pokud chceš opravit nějaký muzeum, tak do toho křemík jen tak nenacpeš. Každej nežije jen součastnou technikou.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Vytáhl jsem z měniče úsporky dva kousky MJE13003. V testeru se identifikovaly správně jako PNP, hFE=956K, Uf=493mV. Dám tam druhej a hFE=958K, Uf=541mV. Ta hFE se mě zdála nějak vysoká a tak jsem zkusil jiný trandy.
Nepájený KF508, zase hFE=961K, KF524 ukázala hFE=1.01M, KSY62 hFE=986K
Jestli se nepletu, tak hFE je to samý jako bylo za mýho mládí h21e, tedy proudový zesilovac činitele v propustném směru v zapojení se společným emitorem. Nojo, ale jak je potom možný, že ten tester ukazuje u všech trandů podobnej hFE? Když ty samý trandy zkusím na BM529 což není měřák ale pouhý zkoušeč tranzistorů, ukazuje celkem reálný hodnoty h21e odpovídající katalogu, třeba KSY62 = 52, KF524 = 120, KF508 = 185.
Tak co to vlastně měří / neměří?
Díky!
Někde by tam mohl být popsán princip činnosti:
ttester_en.pdf
mikrocontroller.net /AVR-Transistortester
Elektor SC Analyser 2005
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
No a nestačil jsem se divit. Nový nepájený KC237-KC239 identifikuje polaritu NPN a pořadí C-B-E (1-2-3) správně. Když trand otočím o 180 st, tak je taky správně E-B-C.
Když zkusím KC307-KC309 tak mi to píše NPN v pořadí B-C-E. Pokud trand otočím, tak je zase NPN ovšem pořadí B-E-C.
Úplná hovadina, jak polarita, tak pořadí.
Zkusil jsem pár jinejch PNP tradů, třeba KF517 a u ní taky píše polaritu NPN ale ať s trandem točím jak chci, stále je pořadí B-E-C, což je zase zjevná kravina.
Baterku jsem zkusil novou, nic. Odpor 820R mezi nohama 1-2 hlásí 217R, Když ho dám mezi nohy 1-3 hlásí neosazenej kondík 29pF mezi nohama 2-3. Od 15K odpory měří správně.
Kondíky a elyty to jakž takž měří správně.
Zkusil jsem kalibraci, řeklo si to o kondík větší než 100N a skončilo. Po té žádná změna.
Kouknu jestli to ještě není v záruce. Jsem zvědavej, co tomu Láska řekne, je to koupený u něho.