Třídění a uskladnění součástek
Moderátor: Moderátoři
Maji to rady a krabicky se daji pouzit na soucastky kterych se nasysli tolik, ze do malych suplicku nevlezou. Je hned pekne videt co v tom je. Vyrabi se to dlouho a porad ve stejne velikosti, takze jich casem muzes v pohode nasbirat vetsi mnozstvi.
Saláty Nowaco.
Výhodou je to, že víčko drží zaklapnuté, je to průhledné, a díky hranatému tvaru to nezabere zbytečné místo (proti kulatým).
A díky tvaru víčka se to dá docela dobře stohovat.
Mám v tom šrouby, hřebíky a hmoždinky, když jdu na fušku, tak si jen příslušné krabičky hodím do monterbedny.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
U skříněk na e-shopech označených Mars není jisté, zda jde o doprodej původních, nebo Tokoz za napálenou cenu. Ještě před zánikem Mars přešel na "ekonomické provedení," což znamená hlavně slabší stěny šuplíků. Taky "důraz na kvalitu vnějšího vzhledu" (připouští se horší nástřik vnitřních ploch).
Nedávno jsem kupoval dvě přímo od Tokozu. Síla stěny šuplíků: malý 1 mm, střední 1,5 mm, velký 2 mm. Původní ke srovnání jsem měl pouze střední - stěna 2 mm (nové -25%). Přepážky malých šuplíků jsou menší, aby tlakem nedeformovaly stěny. Tím pádem moc nedrží v drážkách, jen tak, aby nevypadly. Ale kvalita laku je vyhovující i zevnitř, zběžným pohledem není vidět rozdíl.
Tak jsem je začal tuplovat tavným lepidlem, stačí malá kapka na horní část zasunuté přepážky.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Do jejich suplicku taky pouzivam origo prepazky, ale uz dlouha leta je ke dnu lepim pruhlednou paskou. Jinak se bezne stavalo, ze behem manipulace i THT soucastky dokazaly pod prepazkou "podlezt" a pomichat se. Kdyz potrebuji do jednoho suplicku ulozit hodne ruznych typu, tak jsem si koupil male (6x4 cm) zip sacky. Na kazdy lihovkou napisu typ soucastky a nekdy i nejdulezitejsi parametry. Uz jsem jich na to spotreboval minimalne 200 ks. Do suplicku se hezky vlezou, akorat je blbe, ze nejsou ESD. Uz jsem se nekolikrat po takto malych ESD saccich dival, ale byly jen na zakazku.
Když toho začne být mnoho, přijdou ke slovu sdružené vaničky od čajů KOMBE (foto č. 3), vložené do původního papírového obalu. Přírodažel nevydrží příliš velké zatížení.
Oproti fotkám toho mám asi 30× tolik.
Pri množstvách, ktoré môžeš prehadzovať lopatou, je takéto hromadné ukladanie podľa typu súčiastky k bastleniu, či opravám absolútne nepoužiteľné. Ak nemáš dostatok priehradok, tak je lepšie triediť podľa hodnoty, než podľa typu. Nájsť napríklad rezistor s 10k hodnotou v kope rezistorov trvá aj pol hodiny. Nájsť rezistor v krabici s rôznymi 10k súčiastkami trvá niekoľko sekúnd. V jednej priehradke tak môžeš prakticky skladovať 10kΩ rezistory rôzných watáži, 10nF kondenzátory rôzneho tyu na rôzne napätia líšiace sa z toho dôvodu veľkosťou (aj farbou), 10000mA poistky sklenené aj automobilové, 10000mV zenerky a k tomu ešte nejaký konkrétny tranzistor, prípadne aj integrovaný obvod. To všetko v tej jednej priehradke rozlíšiš veľmi jednoducho a rýchlo letmým pohľadom.
Vlastním tři MARSky, tj. 180 zásuvek (=až 540 položek). Ale všechno má svůj řád. Nejprve se vypájené věci hází bez třídění do pizzy (krabice od kotoučů na součástky SMD) rozměru typ. 35×35×6[cm]. Má to tu výhodu, že když nastane řev, je možno všechno velmi rychle "uklidit". Pak se třídí dle druhu (to jsou ty vaničky KOMBE®).
A stejně už jsem zralý na malou evidenci, jelikož místa je málo a věcí hodně. Hádám, že v tom nejsem sám.