Technologie výroby TLC271

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PavelFF

#16 Příspěvek od PavelFF »

Tim jako chces rict co vyhodi google je jako zakon? No to teda ziram. Ty pouzivas slova podle toho jak je preferuje google?

Především, neber to tak strašně vážně...
O googlu jsme já ani ty ještě před několika lety neměli potuchy, a přesto většina lidí používala nesprávný výraz trafopájka. Výskyt v googlu je jen důkazem, že to tak je, bez ohledu na spisovnost slova.

Rozumím tvým argumentům a uznávám, že z hlediska jazykové správnosti máš pravdu. Ale pokud to budou všichni (byť nesprávně ) používat, nakonec se to stane (možná) normou. Kromě toho, když budu šťoural, tak "pájka" je sice slitina, ale "trafopájka" je jiné slovo. Podobných nelogičností bych mohl vyjmenovat celou řadu, ale momentálně si na žádnou nevzpomenu :) .

Tím magnetoskopem jsem chtěl říct, že to je spisovný český (dost paradoxní , že?) výraz, který se dá skloňovat , a přesto i ty možná občas řekneš pouze "video".
Nebo se ti možná někdy stalo, žes rezistoru omylem řekl "odpor".
Neřekls třeba někdy "šuplera" místo posuvné měřítko?
Já bych to tak černě s technickými výrazy neviděl.
Případ s pájkou a trafopájkou mi připomněl, že ovocný strom by se neměl jmenovat "švestka", protože švestka je ovoce. Je to binec.

Máš samozřejmě pravdu, ale to je tak všechno, co s tím můžeš dělat....
stepa
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od stepa »

Jo ja to beru...stejne mi nic jineho nezbyde, ale obcas to musi jit ven(na bastlirne jsem si znovu otevrel pusu asi po pul roce na to same tema). Je pozoruhodne ze mne nic jineho nevadi(myslim tim hantyrku) POUZE tohle jedno...asi nejaka nemoc. S tim googlem me to prislo dost smesne(prave od tebe), proto jsem tak reagoval...ale rika se hlas lidu, hlas bozi. Doufam ze uz mame jasno :)

ad suplera...tohle pilo hrozne krev vyucujicimu kdysi na praxich na stredni skole. Uznaval pouze slovo posuvne meritko, za supleru daval rovnou petky.
Naposledy upravil(a) stepa dne 23 pro 2007, 00:10, celkem upraveno 1 x.
mtajovsky

#18 Příspěvek od mtajovsky »

stepa << teď jsi mi trochu vyrazil dech. Název "trafopájka", "pistolová páječka" nebo krátce "pistolka" používám ve společnosti bastlířské od doby, kdy jsem si ji v 8. třídě základní v roce 1968 koupil. Za těch skoro 40 let jsi první, kdo říká, že mu to vadí.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od stepa »

Ja nevim proc :cry: , ale vadi a strasne moc. Ale drive mi to nevadilo, az poslednich nekolik let, sam nevim proc. Ale jenom tohle...nema nekdo vysvetleni? :)
Killroy
Moderátor

#20 Příspěvek od Killroy »

stepa píše:Jo ja to beru...stejne mi nic jineho nezbyde, ale obcas to musi jit ven(na bastlirne jsem si znovu otevrel pusu asi po pul roce na to same tema). Je pozoruhodne ze mne nic jineho nevadi(myslim tim hantyrku) POUZE tohle jedno...asi nejaka nemoc. S tim googlem me to prislo dost smesne(prave od tebe), proto jsem tak reagoval...ale rika se hlas lidu, hlas bozi. Doufam ze uz mame jasno :)

ad suplera...tohle pilo hrozne krev vyucujicimu kdysi na praxich na stredni skole. Uznaval pouze slovo posuvne meritko, za supleru daval rovnou petky.

No něco na tom je, ale nesmí se to přehánět. Příkladně odpor a rezistor - to vyučující většinou skáčou metr vysoko a tlak mají na 300. Neb odpor je veličina, to druhé součástka... A mají pravdu, ale rozhodující je zda z dotyčného vyroste dobrý nebo špatný opravář. :wink: Jazyková správnost mu k šikovnosti moc nepomůže...
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
PavelFF

#21 Příspěvek od PavelFF »

Tu šupleru jsem uvedl, že jsem si na ni vzpomněl - na učňáku to taky bylo zakázané slovo (stejně to nepomohlo). Taky jsme nesměli říkat "rašple". Víte jak to je správně?

Mně zas vadí nové obraty jako: "je to O TOM" a "ZMÍNIL JSTE něco". Jak se začali lidi učit angličtinu, tak to natahali do češtiny. Ale to je asi normální vývoj jazyka . Taky s tím nic nanadělám.

Je to trochu mimo původní téma, tak přidám taky svou zkušenost s CMOS integrovanými obvody - i když jsem je pájel (je to vůbec správně?) transformátorovým pistolovým pájedlem (slangově trafopájkou), tak mi obvody vždycky fungovaly.
Jediná součástka, která mi odešla, byl KF521, a to i se zkratovanými nožičkami. Asi jsem se na něj špatně podíval.
Killroy
Moderátor

#22 Příspěvek od Killroy »

PavelFF píše:Jediná součástka, která mi odešla, byl KF521, a to i se zkratovanými nožičkami. Asi jsem se na něj špatně podíval.

Určitě ano, ale už tehdy když ti ho prodavač v Eltosu dal na pult... :cry:
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

PavelFF píše:
Tu šupleru jsem uvedl, že jsem si na ni vzpomněl - na učňáku to taky bylo zakázané slovo (stejně to nepomohlo). Taky jsme nesměli říkat "rašple". Víte jak to je správně?

Jediná součástka, která mi odešla, byl KF521, a to i se zkratovanými nožičkami. Asi jsem se na něj špatně podíval.

KF521 jsem použil jednou - a už nikdy více, radši jsem věnoval čas a peníze (tehdy) shánění BF245 nebo 256...

Šupléru nehodlám komentovat, tomu výrazu rozuměli i Němci, kteří přijeli do podniku na kontrolu, vysláni odběratelem. Tím tento výraz lze považovat minimálně za evropský, ne-li světový. Zato na "posuvné měřítko" nereagoval ani jeden z nich adekvátním způsobem - proto jsem ho i přestal používat... Na adresu zákazů používání tohoto označení na školách dodám jen : Kdo umí, umí. Kdo neumí, učí...

Rašple je správně, označuje se tak velmi nepříjemně vystupující osoba ženského pohlaví, většinou už věkově přesahující do skupiny, slušně označované jako střední věk - něco mezi 40 a smrtí... :lol: :lol:

Jinak ten velmi drsný nástroj, sloužící k hrubému opracování dřeva a podobně měkkých (nebo tvrdých?) materiálů se zove STRUHÁK... :!: :!:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PavelFF

#24 Příspěvek od PavelFF »

Omlouvám se za OT, ale ještě se vrátím k oblíbenému omylu, co je vlastně pájka a co pájedlo.
Stepo, přišel jsem na to, že za všechno může výrobní podnik MECHANIKA PRAHA . Výrobce vnesl zmatek do hlav nás malých kutilů, když na krabici napsal "... PÁJKA"! Tehdy jsem ještě měl "děsnýho pamatováka a já to už z tý hlavy nedostal".

Přikládám důkaz. Páječka je původní, šňůra je od žároviček ke stromečku.
Přílohy
Pajka je cin LQ.JPG
(123.43 KiB) Staženo 102 x
Cust

#25 Příspěvek od Cust »

vsimli jste si, ze ta pajka vypada ve skutecnosti lip nez na obalu?
dneska je to spise naopak :)
stepa
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od stepa »

to PavelFF: ty si ale nezmar :)
Odpovědět

Zpět na „Součástky“