assembler procesorů řady 8051
Moderátor: Moderátoři
- petula
- Kontaktovat uživatele:
assembler procesorů řady 8051
Na stejné stránce se můžete podívat s 8051 na videokameru na Marsu:
http://plit.de/asem-51/webcam.htm
(podporuje to aj Z80).
A kutilmile - nelituju tě
Ekkar má pravdu, x51 stojí pár švestek i luxusně vybavená, vyrábí to kdekdo (tzn. dneska už neřešíme licenční poplatrky, je to dostatečně dlouho zajeté a zaplacené, a proto i levné) a s tou částí o C by se taky dalo polemizovat, ta x51 má dostatečně široký instrukční soubor na to, aby i to C dávalo smysl (a hlavně ta úspora času)... a navíc není nejhorší, jsou i daleko horší instrukční sety než má x51. Taky jsem byl zarytý assemblerák a měl jsem ho v oblibě, ale většinu těch věcí co tam běžně napíšem ani ten C kompilátor neudělá o moc jinak, než bychom to napsali my. Jinými slovy, jsem toho názoru, že C má smysl i na té 8051.
Před cca 20 lety jsem na běžný 80C51 dělal v asm řadič HDD pro sběr dat. Sice to umělo jen PIO 0 a PIO1 s LBA ale na ten sběr dat to s 4GB HDD úplně stačilo. Běží to dodnes. Souborovej systém je atyp ale to nikomu nevadí, samo si to po sobě přečte a pošle dál.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Mimochodem ta firma dela i jine zajimave obvody, napr. CH9329 je prevodnik UARTu na USB myš nebo klavesnici. Vypada to na primo jejich tvorbu, nikde jinde jsem jednoduchy obvod s podobnou funkci nevidel. http://www.wch-ic.com/products/CH9329.html?from=list
termit256 píše:Pri hledani neceho jineho jsem narazil na slusne vybaveny x51 MCU (na to ze stoji cca 10 kacek)
Těch pouhých 20 noh a 16KB programu zas taková hitparáda není. Těch dostupných portů je na některý věci, co jsem s C52 dělal je docela málo.
Škoda že to nedělaj 32K a v plný palbě na QFP či jinejch podobnejch futrálech.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ono za ty prachy se vyplati to pouzit klidne i misto 555, jakekoliv logiky typu 74xx apod. Napisu si rychle funkci obvodu presne tak jak potrebuju, kdykoliv ji jednoduse zmenim a nemusim zdlouhave a pracne ladit nejake orloje z diskretnich soucastek.