Ovládání klimatizace
Moderátor: Moderátoři
Ovládání klimatizace
Namontoval jsem tchýni klimatizaci Mitsubishi jako náhradu za přímotop, topí to krásně, spotřeba cca 1/3 proti přímotopu, velká spokojenost.
ALE
Problém je dálkový ovladač, kterým se nastavuje požadovaná teplota. Displej je titěrný, tlačítka malá, oči jsou slabé, prsty neobratné.
Mám vizi vyrobit vlastní ovladač s IR, ideálně zcela bez displeje, jen dva mechanické "kroutíky" - teplota a intenzita foukání.
Na jaké "platformě" to postavit? Arduino? Dělal někdo něco podobného?
- josef_novak
Do tech tvych vypoctu levneho topeni nezapomen zahrnout odpisy systemu. Ta klima nevydrzi vecne.
termit256 píše:Do tech tvych vypoctu levneho topeni nezapomen zahrnout odpisy systemu. Ta klima nevydrzi vecne.
A kolik to má topnej faktor pod teplotama -5° a více? Určitě né 3, bude to tak 2 a to je asi tak maximum.
Já mám doma Siesty od Daikina a DO má na sobě pouze tlačítko STBY, teplota nahoru a dolů. Na displeji teplota 10 mm písmo. Ostatní tlačítka, kam se v podstatě nemusí hrabat jsou pod odklápěcím víčkem. Mitsubušák to má jinak?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- scorpions-cz
Nebudu zakládat nové vlákno. Mám v dílně na topení klimu. Nejnižší teplota lze nastavit na 16°. kdysi mi nějakej chlaďař říkal, že lze upravit řídící elektroniku, výměnou či přidáním odporu, tak aby šla teplota snížit. Sice prý bude stále svítit 16°, ale topit bude třeba jen na 10°. Nemáte s tím někdo zkušenost? V dílně dělám tak jednou za týden, tak mi přijde zbytečné tam topit stále na 16.
Celeron píše:...A kolik to má topnej faktor pod teplotama -5° a více? Určitě né 3, bude to tak 2 a to je asi tak maximum...
Ja mam nejakou toshibu ktera ma pri -5C topny faktor 2,65 pri 100% vykonu. Pokud jede na 50% mam tam 3.
Ona obecne honba za topnym faktorem vetsim nez cca 3 az 3,5 uz nema valny vyznam.
- scorpions-cz
Ta klima nevydrzi vecne.
Za tři roky, které tam běží došlo k reálné úspoře cca 12000 kWh, při starých dobrý cenách tarifu D45 od Bohemky
Za klimu jsem zaplatil 19 000 bez DPH, montoval bratranec, práci jsem mu splatil u něj na stavbě. Takže odpisy jsou už za námi, teď už to jenom vydělává. Zvlášť teď po zdražení.
A kolik to má topnej faktor pod teplotama -5° a více? Určitě né 3, bude to tak 2 a to je asi tak maximum.
COP v -5°C mě je úplně šumák. I v -10 to reálně topí a celoroční COP je prostě vyšší než 1
scorpions-cz
Udělal bych to jednoduše, žádné přitápěcí odpory. Nastavit denní program, prostě chvíli topit na 16°C, chvíli netopit vůbec, jen nastavit správnou střídu.
Mitsubušák to má jinak?
Nastavení teploty je jednoduché, horší je chování ventilátoru. Když je v tichém módu, je teplo jen kolem klimy, když fučí, je to přece jenom trochu slyšet. Chtěl bych nějaké jednoduché přepínání fouká-nefouká.
Lepší modely už mají senzor pohybu a automaticky přepínají foukání, když v místnosti nikdo není.
Idálně bych představoval ovladač s jediným přepínacím hardwarovýcm kolečkem:
vypnuto-noc-den-horko
- scorpions-cz