Reg. zdroj vyššího napětí - konstrukce
Moderátor: Moderátoři
Jiná věc by byla, pokud by se řadil regulovatelný snižující (teď opravdu STEP-DOWN) regulátor do série se zdrojem pevného napětí, získaného například jednoduchým snižujícím nebo pouze oddělovacím trafem - například zdroj 0 - 330(350)V řešit jako STEP-DOWN a napětí nad horní mez získávat sériovým řazením tohoto zdroje se zdrojem pevného napětí například dalších 350V...
A kutilmile - nelituju tě
Tiež mám v pláne zbastliť zdroj do 1000V. Mám krabicu BDA 40009-A5(W210). Chcel som zapojiť opačne 4 malé 6V transformátorčeky do série a kŕmiť ich z audio zosilňovača. Ale viac než 140V z jedného nedostnem. Teda potreboval by som ich viac a to sa mi už prestáva páčiť. Trafo z mikrovlnky do tej krabice nenarvem a ani ho nemám. Tak rozmýšľam, ako ďalej, ale nič lacné ma nenapadá. Nepotrebujem veľký výkon, len nech sú tam volty a galvanicky oddelené. Rozmýšľal som aj nad násobičom, ale cenovo aj rozmerovo to vyjde asi rovnako a nedostanem z toho striedavé, len jednosmerné napätie.
- ozvali se mi dva zástupci mašíblu, že není problém něco postavit, jen co se naučí letovat a budou mít vycházky, aby mohli koupit nějaké ty součástky
- za tu dobu jsem postavil 3 provizorní zdroje, které pořád slouží
- pořídil jsem 3 ruské B5-50
- pořídil asi 5 zdrojů od Xantrecu a podobně
Moja predstava je trafo z 230 na malé napätie, usmerňovač, zosilňovač, trafo z malého na nízke napätie s odbočkami po stovke do 1kV, striedaý výstup, usmerňovač, filter, jednosmerný výstup. Za cenu nižšej účinnosti tak chcem získať zdroj presného, možno aj stabilizovaného striedavého napätia s možnosťou meniť frekvenciu a tvar pirebehu. Najväčší problém mám získať vhodný transformátor. Nebránim sa ani iným riešeniam. Len prv, než do niečoho začnem dávať peniaze, by som rád mal istotu, že úloha je riešiteľná.
- petula
- Kontaktovat uživatele:
http://www.jplabs.co.uk/projects/bh6520.html.
Je to spínaný zdroj, řízený mikropočítačem Michrochip 18F25K50
http://www.jplabs.co.uk/projects/bh6520b.html s možností dálkového řízení. Musím k němu udělat obslužný program v LabView. Pak budu moci generovat různé průběhy, tvary od 0 do 1500V. Podobně jako to umí VN generátor Berkley Nucleonics.
Momentálně mám ale rozdělaný jiný VN zdroj, menší, jednodušší, bez mikropočítače (ale lze o mikropočítač vylepšit), pouze od 0 do 500 Volt, asi 80 Watt. Čekám, až objednavatel projektu zaplatí aspoň zálohu, pak pošlu do výroby plošný spoj.
- petula
- Kontaktovat uživatele:
samec píše:... Tiež mám v pláne zbastliť zdroj do 1000V. ... Trafo z mikrovlnky do tej krabice nenarvem a ani ho nemám. Tak rozmýšľam, ako ďalej, ale nič lacné ma nenapadá. Nepotrebujem veľký výkon, len nech sú tam volty a galvanicky oddelené. Rozmýšľal som aj nad násobičom, ale cenovo aj rozmerovo to vyjde asi rovnako a nedostanem z toho striedavé, len jednosmerné napätie.
Z trafa z mikrovlnky asi regulovatelný zdroj neuděláte. Co znamená " Nepotrebujem veľký výkon" ? To je jaký výkon? reálně budete muset kvůli ztrátám pří níízkém výstupním napětí udělat spínaný zdroj, anebo omezit někde dolní část a zdroj nepůjde od nuly.
Kdysi jsem dělal toto: http://www.jplabs.co.uk/projects/bh6516.html. Musel jsem to omezit od 450V. Pod 450V to kvůli ztrátám nelze. A výkon dává jen 0.5 Watt. Je to prťavý, ale má to dobrou stabilitu.
- petula
- Kontaktovat uživatele:
Pokud chcete měřit výstupní napětí, budete potřebovat přesný odporový dělič, který má malou teplotní závislost. Takové odpory jsou drahé a nabídka velmi omezená.
S rostoucím VN rostou požadavky na plošný spoj, jednak na návrh a pak na provedení, materiál. Třeba výkonový vn usměrňovač do 20 kV na poslední fotce. Plošný spoj nemá masku, jednoduše proto, že při těchto napětích je maska problematická. A nakonec, je potřeba domyslet konstrukční montáž, skříň a ovládání, tak aby zařízení nezabilo obsluhu. Typicky výstupní konektor. Musíte jej udělat tak, aby vydržel napětí a výkon. Já jsem si konektory vyrobil z teflonu - viz foto. Kovové části konektoru jsou na zakázku vyrobené v dílně. K panelovému konektoru samozřejmě protikus na kabel.
To jen takové shrnutí, co Vás všechno čeká, co musíte vyřešit. Udělat bezpečný, funkční zdroj VN není žádná stranda a vyjde to na dost peněz.