Jak (ne)odpálit žárovku na vánoční řetěz
Moderátor: Moderátoři
Jak (ne)odpálit žárovku na vánoční řetěz
https://www.bazos.cz/img/1/369/144349369.jpg
BTW: Myslíš, když žárovka nesvítí, že mimo ten drátek je v pořádku? Zkusil jsi naměřit nějaký odpor a srovnat s odporem žárovky co svítí?
Yarda1 píše:My jsme měli elektrické svíčky vyráběné někde na Slovensku, už jsem je vyhodil, izolace drátů se rozdrobila, tam to bylo řešené ne v žárovkách ale v paticích.
BTW: Myslíš, když žárovka nesvítí, že mimo ten drátek je v pořádku? Zkusil jsi naměřit nějaký odpor a srovnat s odporem žárovky co svítí?
Ty patice vypadají stejně, jako na tom obrázku, co jsi poslal a jsou, tuším, také slovenské výroby, jen o několik desítek let později. Žárovky jsou trochu jiného tvaru a mají uvedeno 7V a 0,2A. Teď aktuálně jsem odpor neměřil, ale co si pamatuji z minula, tvářilo se to jako zkrat.
Kremik píše:On se právě někdy ten drátek aktivuje ochotně mnohem dřív než je třeba.
Taky mám ten pocit, že to spíše slouží jako "kurvítko".
Drziaky vlakna su na spodku omotane drotom s izolaciou, ktora vydrzi prevadzkove napatie, ale vyssie uz nie.
Pri preruseni vlakna netecie obvodom ziadny prud a teda nevznika na ostatnych ziarovkach ziadny ubytok napatia. Na izolaciu toho skratovacieho drotu v tom momente posobi 230V. Izolacia sa prerazi a ziarovka skratuje.
Inak vlakno niekedy vyzera vporiadku, ale staci po ziarovke klepnut a vidiet, ako sa jeden koniec vlakna trasie, lebo je vo vzduchu.
- jurajmojzis
Nahradne ziarovky na tento typ suprav sa stale bezne predavaju,medzi ludmi su ich stale tisice.
Tento typ suprav sa stale vyraba,povodnu vyrobu z SK odkupila ceska firma Exihand.V sucasnosti tieto supravy ponukaju v klasickom prevedeni ziarovka 14V/0.1A a v prevedeni led.
Led prevedenie ma klasicku farebnu banku a v nej je led filament.Udavana zivotnost je 15000 hodin.Prave mam na stromceku 3 tieto supravy v LED prevedeni a vyzera to krajsie ako klasicke ziarovkove prevedenie,jas LED ziaroviek je asi o 1/3 vacsi ako klasickych ziaroviek.
Stromcek osadeny tymto typom suprav vyzera neporovnatelne lepsie,ako akykolvek typ LED retaze.
Takze pokial chces mat pokoj,tak ziarovky v suprave vymen za led prevedenie.Treba vsak vymenit vsetky,nemozno kombinovat klasicke/LED ziarovky!
https://www.exihand.cz/Zarovky-k-vanocn ... 11422.aspx
Jinak, poklepat jsem tu žárovku zkoušel a vlákno drží jak přibité, takže zřejmě jde o brzké uvedení do provozu toho propoje.