Jednoduchá elektronická striedavá záťaž v odporovom režime

Klasické bastlení z domácích zásob

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JirkaZ

#16 Příspěvek od JirkaZ »

Ledvuk píše:Ja tam vynášam priamo závislosť odporu na vstupnom napätí ( x osa je vo V, y osa je v ohm). Bežný odpor nie je nijak závisý napätí čiže by to v tom grafe bola rovná priamka z ľava do prava.

Běžný odpor je v grafu U-I přímka vycházející z počátku, jejíž směrnice ("šikmost") odpovídá velikosti odporu. Samozřejmě v grafu U-R to bude rovnoběžka s osou U ve vzdálenosti konkrétní hodnoty R.

Ledvuk píše:Jirko s mosfetmi to úprimne moc neviem, ale myslím že s tak malým napätím bez pomocných obvodov sa štandardný mosfet nedá natoľko otvoriť aby mal v odporovom režime Rds 4 alebo 8 ohm.

Nepíšu o řešení bez pomocných obvodů, tam by skutečně pro bezchybnou funkci od nuly bylo potřeba použít pouze pasivní lineární prvky. Ve svém původním příspěvku jsem reagoval na zmínku o čínské umělé zátěži a v podstatě se jejího principu (ať už DC, nebo z něj odvozené AC zapojení) držím do teď.
Ledvuk

#17 Příspěvek od Ledvuk »

Běžný odpor je v grafu U-I přímka vycházející z počátku . . .

Ano, myslel som že Sendyx pýta na môj graf. Takto je to jasné.

Na nejaké veľmi presné meranie sa tá moja schéma použiť asi nedá keďže to neni lineárne, každopádne na to som to ani nenavrhoval. Keď bude za čo tak si postavím takú poriadnu, možno niečo na štýl toho čo si posielal.
Odpovědět

Zpět na „Zapojení ze šuplíku“