Regulátor napětí pro solar a vítr - 2 vstupy
Moderátor: Moderátoři
Regulátor napětí pro solar a vítr - 2 vstupy
Příbuzněmu na chatě jsem instaloval před 2 lety solární panel 12V/20W a použil jsem regulátor napětí z Číny, dodnes bez problémů.
Protože je to v oblasti, kde celkem pořád fouká (Vysočina), chtěl by zkusit i větrnou turbinu.
A teď bych potřeboval poradit. Dokoupit další regulátor napětí nebo existuje i dvouvstupový regulátor? Záložní akumulátor chceme ponechat pouze ten stávající.
Na internetu jsem to samozřejmě hned zkoušel hledat, ale neúspěšně.
Díky za každý postřeh či zkušenost.
Saturn
Díky za tip, dám vědět, jak jsme dopadli.
Saturn
Co je to za regulátor? Pokud je to MPPT, tak na vítr použít nejde. Větrná turbína vyžaduje jiný způsob zatěžování.
Pokud je to PWM, tak by to teoreticky šlo, ale je potřeba nepřekročit maximální proud (solar+vítr).
Ale hlavně - turbína, která něco opravdu vyrobí, stojí nesmysl a v ČR je jen velmi málo lokalit, kde opravdu fouká. Obvyklé doporučení je instalovat měření větru a po roce ten záznam prohnat výpočtem. Na 99% ti vyjde, že efektivnější je přidat jeden FV panel.
Nezapomeň, že aby taková turbína měla smysl, bude chtít tak 10m stožár.
Kód: Vybrat vše
Max. PV short circuit current 2) 13A
2) A PV array with a higher short circuit current may damage the controller.Je to logické. Uvnitř je regulační smyčka, která má nějakou rychlost. Tedy regulátor sice umí omezit proud, ale potřebuje na to nějaký čas. A do té doby nesmí shořet.
PWM je prostě jen pulzní regulace. Pokud prvkem, který to spíná proteče větší proud, než je jeho limit, tak prostě schoří.
Co vím, tak lidi kteří větrníky zkoušeli, tak se jim to stejně moc nevyplatilo. Ono se zdá, že fouká, ale být to tak nemusí. Obyčejné čínské věrníky začínají něco dávat až nad 3m/s.
Než bych se do toho pustil, tak bych začal měřením větru.
Kremik píše:_luky_ píše:Tedy regulátor sice umí omezit proud, ale potřebuje na to nějaký čas. A do té doby nesmí shořet.
Ty už taky nevíš co napsat, co?
Můžeme zde detailněji probrat transientní odezvu zpětnovazebního obvodu na skokovou změnu vstupního signálu... Ale obávám se, že je to zbytečný. Tazatel si ty podstatný informace v tom vagónu balastu okolo musí vyfiltrovat sám.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!