Zvýšení proudového rozsahu stabilizátoru napětí
Moderátor: Moderátoři
Sendyx píše:A k čemu to vlastně bude ? Skoro každý technický problém má jedno, velmi nešťastné řešení, a dalších x, mnohem elegantnějších
Konkretne tady pouzit rovnou trafo 7,5V s graetzem bez filtrace, pripadne 5,5V s graetzem a filtraci. Ale Brudr si zvolil reseni, tak predpokladam ze je to pro nej spravne.
BTW jaky napeti stabilizujes na tech 6V, abys tam nemel velky ubytek a tim padem ztratovy vykon jako krava.
stepa píše:Sendyx píše:A k čemu to vlastně bude ? Skoro každý technický problém má jedno, velmi nešťastné řešení, a dalších x, mnohem elegantnějších
Konkretne tady pouzit rovnou trafo 7,5V s graetzem bez filtrace, pripadne 5,5V s graetzem a filtraci. Ale Brudr si zvolil reseni, tak predpokladam ze je to pro nej spravne.
BTW jaky napeti stabilizujes na tech 6V, abys tam nemel velky ubytek a tim padem ztratovy vykon jako krava.
No vlastně to bude přesně 6,3V a bude to sloužit pro žhavení elektronek v nástrojovém zesilovači. Se ztrátovým výkonem by problém být neměl, střídavé napětí je 7,1V, tzn. cca. 10V po usměrnění a vyhlazení.
No, mezi tím jsem si vyhledal datashit toho stabilizátou a ... světe div se. To paralelní zapojení je tam uvedeno jako jedno z doporučených zapojení. Velmi jednoduché. Výstupy jsou navázány přes odpory 0,1ohm, ostatní vývody jsou natvrdo spojeny. Zítra to vyzkouším. Líbí se mi to.
Tak se mi zdá, že jsem to s tím popelem trochu přehnal
Sendyx píše:No, hned první věc... proč raději nežhavit 12.6V, skoro vždy to jde ?A dále 7,1V asi moc šťastné nebude, při zatížení to půjde dolů a s rezervou pro stabilizátor to není nic moc. A když jsme u těch lamp, tak tam skoro vždy jde žhavení rozdělit na sekce, nebo snad máš jednu flašu kterou žhavíš 2A ?
Mám trochu nešikovné trafo. Jedno žhavicí vinutí má právě těch 7,1V a je poměrně tvrdé. Při zatížení těma 2A to spadne na 6,8V. Tímto žhavím koncovou elku a 4 předzesilovací, víc to nezvládne. Pak je tam vinutí 2x6,8V, ale to je zase měkké. Takže tím žhavím pátou předzesilovací (1.vstupní) elektronku - 12,6V. Zvládne to ještě impedanční přizpůsobení s FETem, pro tranzistorový zesilovač, ale víc ne. Při zatížení cca. 180mA jde už napětí dolů.
Sendyx píše:Tak proč raději neupravit napětí dolů, na 6,3V a nenechat to střídavé, nebo nepřivinout další vinutí ? Stábl s minimální pracovní rezervou je nanic, při poklesu napětí to bude dělat psí kusy.
Nemám ten datasheet teď u sebe, ale mám pocit, že tomuto typu stačí minimální napěťová rezerva - něco kolem 1,3V. Budu se na to muset jít podívat.
I když vstupní lampy jsem viděl žhavit pomocí masivního selenu a kondu 2500uF i v zesáku z konce 50. let.
Jo, a ECC85 má stejně jinak umístěné vývody, tak si moc s experimentováním nepomůžeš, to raději tam strkat 12AT7, 12AU7, 6072 a nějaké podobné skoro stejné elky.