Zapojení Colorgrafu 0512

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od jjilek »

Motory odpojené.
Asi se budu muste zaměřit víc na zdroj. Je tam B260D, s tím ale nemám zkušenosti. Naprázdno jede.
Naposledy upravil(a) jjilek dne 17 led 2022, 10:49, celkem upraveno 1 x.
Crifodo

#17 Příspěvek od Crifodo »

Zdroj může kolabovat buď na nadměrný odběr narušeným vinutím motoru, nebo nedá ani jmenovitý proud. To snad není taková práce prověřit. Na začátek kapacity filtračních kondů, pokud je to zlomek původní, je příslušná sekce zdroje měkkoň. Když vyloučíme studeňáky, vakly v pojistkových pouzdrech a tak.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jjilek »

Motory jsou odpojené. Správnou hodnotu odběru ale neznám. Druhý Colorgraf nemám. Odpájet kondy z plošných spojů čs výroby je riskantní, navíc jsou extrémně úzké spoje i malé pájecí body. Takže až úplně poslední možnost.
Crifodo

#19 Příspěvek od Crifodo »

Tak změř zvlnění na kondu, na 4 uF asi bude jiné než na předepsaných 1000 uF. Nebo kond jednou stranou ustřihni nad dps.
samec

#20 Příspěvek od samec »

Z celkového príkonu 62W sa snáď dá aspoň rádovo niečo odhadnúť. Krokové motorčeky sa nekazia a ani v zaseknutom stave nespôsobujú nadmerný odber. V popise sú však spomínané aj jednosmerné motorčeky. Tie sa skôr môžu pokaziť a vziať sebou aj budiace tranzistory. Samozrejme najčastejšou chybou sú vyschnuté elektrolyty a prerazené tantaly. Ale pri pohľade na tie prehistorické spínané zdroje neviem, či by nebolo jednoduchšie komplet vykuchať elektroniku a zostávajúcu mechaniku s elektrikou zavesiť na Arduino s vhodným schieldom. Ale tiež je pravda, že odladiť nový softvér by mohlo byť zložitejšie, než opraviť henten orloj.
Crifodo

#21 Příspěvek od Crifodo »

Tím ovšem poničí autentickou hodnotu toho orloje, která je asi tak hlavní motivací s tím něco dělat.
Arduino za chvíli bude asi v granulích pro psy.
Naposledy upravil(a) Crifodo dne 17 led 2022, 12:31, celkem upraveno 1 x.
Zaky

#22 Příspěvek od Zaky »

Jestli si to správně pamatuji, tak B260 je TDA1060, zde máš datasheet: https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet ... A1060.html
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od ZdenekHQ »

Toho jsem kdysi prodal pěknou hromadu, chlap kdesi našel nevyužitej sklad, kterej toho byl plnej. A já byl mladej a měl jsem čas to rozesílat.

Jinak je to teda dar, když jsem tiskl schema z Orcadu, tak celým domem bylo slyšet ťukání datla. A když jsem do toho dal Rotringy s keramickou špičkou, abych zkusil kreslit tuší, tak to tu špičku vymlátilo a stal se z toho řezací plotter.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jjilek »

Proměřil jsem všechny elyty (v zapájeném stavu) a všechny měly cca 150%. Takža asi v pořádku.
Dal jsem se do měření proudu ze zdroje 24 V. Zapojil jsem do přívodu reostat a postupně zvyšoval hodnotu až na cca 0.8A bez problému. Při nastaveném reostatu na tuto hodnotu a následujícím vypnutí a zapnutí zdroj nenastartuje. Zdá se, že zdroj nenastartuje při nějakém (?) zatížení. Zatím mne nenapadá, jak s tímto faktem dál postupovat.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jezevec »

Co napájecí (startovací) napětí IO, sedí. Když to nechce při zátěži nastartovat, běží mu interní oscilátor, je na výstupu nějaký obdélník?
Jestli má zdroj 60W příkon, tak musí snést bez problémů alespoň 2A.
TDA1060 má AME.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od jjilek »

Ukázalo se, že je to ještě složitější. Podařilo se mi při čistě odporové zátěži někde kolem 1 A nastavit tskovou hodnotu proudu, při které se po vypnutí musí nějakou dobu (řádově minuty) počkat a poté lze opět zdroj zapnout. Jako kdyby se něco ohřálo a zapnutí bylo možné až po vychadnutí. Blíže to ještě musím vysledovat.
Nových B260D mám celou krabici. Ale do výměny se nehrnu.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od jezevec »

No ale proč neměříš?
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od jjilek »

jezevec píše:No ale proč neměříš?

Měřím skoro celý den :D
Ale je to pod síťovým napětím, tak to jde pomalu.
A oddělovací trafo mám jinde, kam celý stroj nemohu přenést.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od jezevec »

Měříš, ale sem to nenapíšeš, tak jakou můžeš asi dostat radu?
Bez oddělovacího trafa měřím v síťové části běžně, nestojím na mokrém betonu a osciloskop mám "odzemněný".
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od jjilek »

Odpoledne jsem dostal čitelné zapojení zdroje 24 V, nejsou v něm ale výstupní diody, kapacity a filtrační tlumivky. Ty jsou na druhém výkresu spolu se zdrojem ±5 V.
Nyní jsem na výstup samotné desky připojil cca 50W reostat 50 Ω s A-metrem a budu pokračovat.
Přílohy
power70.jpg
power70.jpg
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“