Trinokulární stereomikroskop
Moderátor: Moderátoři
Trinokulární stereomikroskop
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
- PCmaniac99
A kutilmile - nelituju tě
A propo, stačí na SMD opravy jen obyčejnej mikroskop a nebo radši stereo? A kolik zvětšení? Zkoušel jsem osvětlenou stojanovou lupu x 5 a netrefím se tam co čumím.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Skutečný stereomikroskop má 2 optické cesty, tedy dva objektivy, dva okuláry a prakticky i dva tubusy. Má prostorový obraz.
To, čemu se obvykle říká stereomikroskop, binolupa a podobně, je označováno jako "dalekohledová lupa", má to jeden velký společný objektiv, dva hranoly, 2 okuláry a tedy taky dvě optické cesty a poskytuje prostorový obraz.
Běžný optický mikroskop má jeden objektiv, 1 tubus a nějaké serepetičky, a pokud má dva okuláry, tak je to tzv. binokulární hlava, do které se obraz rozděluje hranolem a NEPOSKYTUJE prostorový obraz.
To, jestli má který mikroskop výměnné objektivy na karuselu nebo motýlku, nbo přídavnou předsadu a podobně, nehraje v principu roli. Fototubus nebo fotookulár může být u kteréhokoliv mikroskopu.
Celeron píše:..
A propo, stačí na SMD opravy jen obyčejnej mikroskop a nebo radši stereo? A kolik zvětšení? Zkoušel jsem osvětlenou stojanovou lupu x 5 a netrefím se tam co čumím.
Plho, už jsme to tu před pár léty několikrát řešili, zatláč
Každému sedí pro jeho styl práce něco jiného, je to pochopitelně i věc nácviku.
A ešte jednu vlastnosť má tretí objektív na stereomikroskope, že kvôli sklonu objektívov vyhotovené fotografie nie sú kolmo na pozorovaný objekt, ale pod uhlom. Okrem deformácie obrazu do kosouhlých súradníc to má pri malej hĺbke ostrosti ešte tú vlastnosť, že ostrý je len zvislý pás v strede obrazu.